https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Drób wciąż będzie królował na stołach. Sprawdź, co z wołowiną

Wzrośnie produkcja mięsa w Stanach Zjednoczonych, krajach UE, Brazylii, Indiach, Meksyku, Kanadzie oraz w Rosji. Zmniejszy się w Chinach oraz Australii i Nowej Zelandii. Fachowcy przewidują, że globalna produkcja zwiększy się o nieco ponad 600 tys. ton. Globalna produkcja mięsa wyniesie 319,8 mln ton. Taką informację zawiera raport Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.

Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

 

Siłą napędową tego niewielkiego, ale zawsze wzrostu produkcji, ma być sektor mięsa drobiowego. Prognozowany jest bowiem wzrost produkcji o 0,9% do 115,8 mln ton). Wyższy wynik dotyczy też wołowiny (0,3% do 67,8 mln ton) i mięsa owczego (0,6% do 14,1 mln ton). Wieprzowina? Jej światowa produkcja ma obniżyć się natomiast o 0,6% do 116,5 mln ton.

 

fot. pixabay.com

 

W 2016 roku do światowego handlu trafi łącznie 31,1 mln ton mięsa. Prognozy:

  • wzrost wieprzowiny o 10,8%
  • wzrost drobiu o 4,4%
  • wzrost wołowiny o 0,3%
  • spadek mięsa owczego o 2,8%

 

 

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska