5 z 11
Poprzednie
Następne
Dzień Buraka 2023. TOP 10 przepisów. Zobaczcie inspiracje na dania z buraków [PRZEPISY]
Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem
Składniki
3 buraki
4 duże marchwie
1 czerwona cebula
1 łyżeczka miodu
2 łyżki śmietanki 30%
350 ml wody
1 łyżka oleju
kilka kropel octu mirabelkowego (np. Kuhne)
przyprawy: pieprz, sól, cynamon
Wykonanie
Cebulę drobno posiekać, a marchewkę i buraczki pokroić w cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa usmażyć na patelni. Następnie przełożyć je do garnka, dodać do nich wodę i łyżkę miodu. Zupę gotować przez około pół godziny. Całość zmiksować na krem i skropić octem mirabelkowym. Doprawić do smaku i zaprawić śmietanką.