
Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie
Składniki
6 dużych buraków
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
świeży tymianek
100 g Moreli Całe owoce Bakalland
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki dokładnie umyć i pojedynczo zawinąć w folię aluminiową, wcześniej skropić je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny i natrzeć roztartym czosnkiem, dodać po gałązce tymianku. Tak przygotowane buraki piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie.
Następnie upieczone buraki delikatnie wystudzić, zdjąć z nich folię i przełożyć do naczynia do zapiekania.
Naciąć górę buraków, do których włożyć suszone morele, delikatnie jeszcze raz polać wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny.
Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piec jeszcze przez ok. 15 minut.

Pizza z pieczonymi burakami i orzechami
Składniki na ciasto
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
pół łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
250 g mąki pszennej
Składniki na farsz
4 buraki
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
100 g Migdałów Bakalland
garść liści botwiny lub szpinaku
powidła śliwkowe
1 łyżka musztardy francuskiej
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ciasto. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać 2 łyżki mąki oraz cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i dodać rozczyn. Wszystko wymieszać z sobą przez ok. 3 minuty, na koniec dodać oliwę.
Połączone składniki przełożyć na stolnicę i jeszcze przez ok. 10 minut wyrabiać ciasto.
Następnie ciasto przełożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte uformować w kulkę i odłożyć jeszcze na chwilę. Następnie wyłożyć je na blaszkę i rozciągnąć palcami po całej powierzchni.
Na ciasto wysmarować powidła śliwkowe zmieszane z odrobiną musztardy. Buraki pokroić w cienkie plastry lub paski, doprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać posiekane orzechy. Całość wyłożyć na powidła i piec przez ok. 15 minut. Gotową pizzę ozdobić świeżymi liśćmi botwiny lub szpinaku.

Sałatka z pieczonych buraków i sera koziego z delikatnym musem z suszonej żurawiny
Składniki
5 dużych buraków
250 g sera koziego
250 ml mleka kokosowego
100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
100 g wiśni suszonej Bakalland
1 szklanka soku z malin
5 suszonych pomidorów
2 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki dokładnie umyć i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem i posypać posiekanym tymiankiem. Odstawić na chwilę, a następnie włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez ok. 30-35 minut, aż buraki zmiękną. W osobnym naczyniu wymieszać suszone owoce z sokiem z malin i odstawić na ok. 20 minut.
Kiedy owoce zmiękną delikatnie podsmażyć wszystko na rozgrzanej patelni – do momentu aż owoce połączą się z sokiem w delikatny mus.
Ser kozi pokroić w kostkę i wymieszać z upieczonymi burakami i mlekiem kokosowym. Do składników dodać mus. Całość ozdobić posiekanym tymiankiem i suszonymi pomidorami.