
Krem marchewkowo-buraczkowy z cynamonem
Składniki
3 buraki
4 duże marchwie
1 czerwona cebula
1 łyżeczka miodu
2 łyżki śmietanki 30%
350 ml wody
1 łyżka oleju
kilka kropel octu mirabelkowego (np. Kuhne)
przyprawy: pieprz, sól, cynamon
Wykonanie
Cebulę drobno posiekać, a marchewkę i buraczki pokroić w cienkie plastry. Tak przygotowane warzywa usmażyć na patelni. Następnie przełożyć je do garnka, dodać do nich wodę i łyżkę miodu. Zupę gotować przez około pół godziny. Całość zmiksować na krem i skropić octem mirabelkowym. Doprawić do smaku i zaprawić śmietanką.

Rozgrzewający krem z pieczonych buraków
Składniki na 2 porcje
4 buraki
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
skórka otarta z 1 pomarańczy
ser typu lazur
ulubione zioła
sól, pieprz, rozmaryn
6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake)
Wykonanie
Umyć buraki, wysuszyć i owinąć w folię aluminiową. Upiec buraki w temperaturze 180 stopni przez ok. 1,5 godziny do miękkości.
W tym czasie przygotować grzanki. Kromki chleba pokroić w kostki, doprawić ulubionymi ziołami i upiec w piekarniku aż staną się chrupiące.
Gotowe buraki obrać ze skóry i pokroić w mniejsze kawałki. Do ciepłego bulionu dodać buraki. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę pogotować, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodać skórkę z pomarańczy. Całość zblendować. Przelać do miseczek, udekorować kawałkiem sera lazur oraz grzankami.

Pomysł na buraczany makaron
Składniki
2 buraki
cebula
250 g makaronu rurka (np. międzybrodzkiego)
150 ml słodka śmietanki 18 proc.
sok z 1/3 cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
parmezan lub grana padano do posypania
sól, pieprz i cukier do smaku
bazylia do dekoracji
Wykonanie
Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą.
Buraki dokładnie wymyć, ugotować do miękkości, a następnie wystudzić.
Oliwę rozgrzać na patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoty kolor. Buraki zetrzeć na tarce na grubym oczku i dodać do cebuli. Czosnek pokroić i również dać na patelnię.
Do całości dolać słodką śmietankę, a następnie doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Na patelnię dołożyć ugotowany makaron i podgrzać całość.
Danie wyłożyć na talerz, posypać obficie parmezanem i udekorować listkami bazylii.

Sałatka z fig i buraka z orzechami pinii
Składniki
4 duże buraki
100 g fig dużych owoców Bakalland
70 g orzechów pinii Bakalland
1 łyżka płynnego miodu
1 opakowanie rukoli
1 łyżka sosu balsamico
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki dokładnie umyć i zwijamy w folię aluminiową. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Na sam koniec pieczenia dodać figi, piec przez ok 5 minut. Gotowe buraki i figi wystudzić i pokroić. Na talerzu ułożyć rukolę, pokrojone buraki i figi, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane składniki polać miodem i sosem balsamico. Posypać orzechami pinii.