1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania z...
fot. pixabay.com

Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania z buraków. To niepozorne warzywo ma swoje święto 24 listopada.

2 z 12
Kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem...
fot. archiwum

Kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

Składniki
0,5 kg buraków
4 filety śledziowe
cebula
1 łyżka masła
200 g cukru brązowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
300 g twarogu tłustego
chleb tostowy pełnoziarnisty(np. Dan Cake)
olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły
szczypiorek

Wykonanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając.
Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg nałożyć konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

3 z 12
Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi...
fot. archiwum

Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi

Składniki
5 buraków
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki mleka koksowego
świeży tymianek
sok z połowy cytryny
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie

Buraki dokładnie umyć, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, polać oliwą i sokiem z cytryny i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Upieczone buraki wystudzić.
Następnie przełożyć je do osobnego naczynia, dodać mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i zblendować na gładką masę. W zależności od potrzeby gotową pastę można doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.

4 z 12
Tosty z buraczanym hummusem i jajkiem...
fot. archiwum

Tosty z buraczanym hummusem i jajkiem

Składniki
2 czerwone buraki
4 kromki chleba tostowego pszennego XXL (np. Dan Cake)
biała ciecierzyca z puszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku suszonego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka marynowanych kaparów
4 jajka

Wykonanie
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę , i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować.
Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Wodny plac zabaw w Rabce-Zdrój znów działa. Zobaczcie jak piękne wygląda po zmroku

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Zobacz również

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje