
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na dania z buraków. To niepozorne warzywo ma swoje święto 24 listopada.

Kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem
Składniki
0,5 kg buraków
4 filety śledziowe
cebula
1 łyżka masła
200 g cukru brązowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
300 g twarogu tłustego
chleb tostowy pełnoziarnisty(np. Dan Cake)
olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły
szczypiorek
Wykonanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starkowane na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając.
Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg nałożyć konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi
Składniki
5 buraków
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki mleka koksowego
świeży tymianek
sok z połowy cytryny
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Buraki dokładnie umyć, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, polać oliwą i sokiem z cytryny i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Upieczone buraki wystudzić.
Następnie przełożyć je do osobnego naczynia, dodać mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i zblendować na gładką masę. W zależności od potrzeby gotową pastę można doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.

Tosty z buraczanym hummusem i jajkiem
Składniki
2 czerwone buraki
4 kromki chleba tostowego pszennego XXL (np. Dan Cake)
biała ciecierzyca z puszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku suszonego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka marynowanych kaparów
4 jajka
Wykonanie
Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Wystudzone buraki obrać i pokroić na kawałki. Buraki, ciecierzycę , i przeciśnięty przez praskę czosnek zblendować. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek, tymianek, sól, pieprz i ponownie zblendować.
Tosty XXL zapiec w opiekaczu, posmarować hummusem z buraka, a na wierzch włożyć po sadzonym jajku. Tak przygotowane posypać kaparami.