Kilkaset lat temu...
Pierwszym Europejczykiem, któremu dane było spróbować czekolady, był Krzysztof Kolumb. Napój jednak go nie zachwycił - był bowiem wyjątkowo pikantny i gorzki. Ziarna kakaowca pojawiły się w Hiszpanii w 1528 roku za sprawą konkwistadora Hernána Cortésa. Pierwsi Europejczycy, którzy pijali kakaowy napój, doprawiali go cukrem i wanilią - aromatyczne dodatki spowodowały, że stał się ich przysmakiem.
Udowodniono, że czekolada charakteryzuje się nie tylko pysznym smakiem. Spożywana w umiarkowanych ilościach może mieć również pozytywny wpływ na zdrowie.
Pyszna i wartościowa
Gorzka czekolada jest produktem o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Obecne w czekoladzie flawonoidy z rodziny polifenoli mogą hamować utlenianie cholesterolu LDL. Możliwe jest także, że tłuszcze zawarte w kakao i wysokiej jakości czekoladzie (niezawierającej kwasów tłuszczowych o konfiguracji trans oraz sztucznych kwasów krótkołańcuchowych) chronią przed nowotworem piersi.
Ponadto czekolada zawiera wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak magnez, potas, żelazo, wapń czy cynk.
Dodatkowo ten popularny na całym świecie smakołyk wywołuje odczucie sytości i pomaga otrzymać lepsze rezultaty w testach wytrzymałościowych. Czekolada powoduje wydzielanie endorfin, produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, poprawiających nastrój i łagodzących ból. Pamiętajmy jednak, że zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić do otyłości. Dzienna dawka tego deseru powinna wynosić maksymalnie 50 gramów i lepiej skusić się na gorzką odmianę.
Popularna na całym świecie
Trudno zliczyć, ile odmian czekolady produkuje się w dzisiejszych czasach. Każda z nich ma jednak swoich zagorzałych zwolenników. Dlatego nie powinno dziwić, że na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie. I wciąż jest im mało.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

ZOBACZ: Skąd się bierze czekolada