
Zobaczcie, co o kotlecie sądzą znani szefowie kuchni! Zdradzają też, jak przygotować schabowego idealnego.

Schab najpierw solę i pieprzę. Przygotowuję też pastę z oleju i czosnku i taką mieszanką nacieram mięso i zostawiam na pół godziny – opowiada Janusz Kwaśny, szef kuchni w Starej Zajezdni w Krakowie.

Dobry kotlet schabowy zaczyna się od wyboru ładnego kawałka schabu. Mięso powinien mieć nieznaczne przerosty tłuszczu, równomiernie rozłożone żyłki tłuszczu - mówi Agnieszka Delkowska, autorka bloga Lady Kitchen.

Schabowego kładziemy na bardzo mocno rozgrzany smalec. Smażąc go, lekko potrząsam patelnią i „bejcuję” górę polewając ją gorącym tłuszczem. Pamiętajmy, że schabowe smażymy bardzo szybko. Panierka wtedy „faluje” i jest pomarszczona. Taka jak powinna być – mówi Janusz Fic, szef kuchni w podkrakowskim Dworze Sieraków.