1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Zobaczcie, co o kotlecie sądzą znani szefowie kuchni!...
fot. archiwum

Zobaczcie, co o kotlecie sądzą znani szefowie kuchni! Zdradzają też, jak przygotować schabowego idealnego.

2 z 7
Schab najpierw solę i pieprzę. Przygotowuję też pastę z...
fot. Fot. Andrzej Banaś

Schab najpierw solę i pieprzę. Przygotowuję też pastę z oleju i czosnku i taką mieszanką nacieram mięso i zostawiam na pół godziny – opowiada Janusz Kwaśny, szef kuchni w Starej Zajezdni w Krakowie.

3 z 7
Dobry kotlet schabowy zaczyna się od wyboru ładnego kawałka...
fot. Fot. Paweł Epler

Dobry kotlet schabowy zaczyna się od wyboru ładnego kawałka schabu. Mięso powinien mieć nieznaczne przerosty tłuszczu, równomiernie rozłożone żyłki tłuszczu - mówi Agnieszka Delkowska, autorka bloga Lady Kitchen.

4 z 7
Schabowego kładziemy na bardzo mocno rozgrzany smalec....
fot. Fot. Anna Kaczmarz

Schabowego kładziemy na bardzo mocno rozgrzany smalec. Smażąc go, lekko potrząsam patelnią i „bejcuję” górę polewając ją gorącym tłuszczem. Pamiętajmy, że schabowe smażymy bardzo szybko. Panierka wtedy „faluje” i jest pomarszczona. Taka jak powinna być – mówi Janusz Fic, szef kuchni w podkrakowskim Dworze Sieraków.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Tłumy na finałowym wiecu wyborczym Sławomira Mentzena w Krakowie

Tłumy na finałowym wiecu wyborczym Sławomira Mentzena w Krakowie

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Zobacz również

O teatrze i aktorstwie od podszewki. Tego na scenie nie widzimy. Premiera w STU

O teatrze i aktorstwie od podszewki. Tego na scenie nie widzimy. Premiera w STU

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie