ZOBACZ: Co trzeba wiedzieć o tradycyjnym schabowym?
(Źródło:TVN Style
Dostawca: TVN)
Czy możemy dziś świętować, zajadając się schabowymi, czy lepiej unikać ich w naszej codziennej diecie?
Niestety, kotlet schabowy w tradycyjnym wydaniu, czyli smażony w głębokim tłuszczu, to nie najzdrowszy produkt. Przede wszystkim dlatego, że jest wysokokaloryczny. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych, jest ciężkostrawny. Przeciętna porcja tradycyjnego schabowego to około 450 kalorii.
Co w schabowym jest najbardziej niezdrowe?
Warto zwrócić uwagę na panierkę - to całkowicie puste kalorie. To właśnie w panierkę wsiąka cały tłuszcz, na którym smażymy kotlet. Ponadto w trakcie tej obróbki termicznej powstaje substancja zwana akryloamidem, która jest uważana za związek rakotwórczy. Wytwarza się podczas smażenia w głębokim tłuszczu produktów zawierających skrobię, w tym przypadku panierki.
Jeśli zrezygnujemy z panierki, mamy zielone światło dla schabowego?
Nie do końca. Oczywiście bardzo rozsądna będzie rezygnacja z panierki na rzecz choćby samej mąki pełnoziarnistej. Jeśli ciężko nam zrezygnować ze schabowego, to będzie dobry pierwszy krok. Następny to zamiana panierki na tę z płatków kukurydzianych czy owsianych i upieczenie kotletów w piekarniku. W ten sposób utracimy znaczącą ilość kalorii - nawet do stu. Dobrym rozwiązaniem będzie też przygotowanie schabowego na patelni teflonowej bez tłuszczu lub jego zgrillowanie. Wystarczy dobrze przyprawić kotlet, aby wciąż dobrze smakował.
Samo mięso - schab - jest zdrowe?
Nie unikam go w dietach moich pacjentów, ponieważ wyznaję zasadę, że warto urozmaicać posiłki. Schab to może nie najchudsze mięso - pod tym względem lepszy będzie indyk czy kurczak - natomiast jest źródłem żelaza, lepszym od wymienionego przeze mnie drobiu. Zalecam wybierać środkowe części schabu - są najchudsze.
A w pani jadłospisie, w jakiej formie występuje schab?
Polecam schab zamarynowany, a następnie nadziewany różnymi farszami, najlepiej warzywnymi - smacznie i zdrowo będzie z suszonymi pomidorami, szpinakiem i odrobiną fety, czy na słodko - z morelami, jabłkami. Dobrym pomysłem jest też zapieczenie go z cukinią, papryką, cebulką, przygotowanie roladek na parze.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia

