5 z 7
Poprzednie
Następne
Dzień Pikantnych Potraw 2022. Zobacz dania, które rozgrzewają do czerwoności [PRZEPISY]
Pikantna tarta
Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Doskonale sprawdzi się na obiad.
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
pasta harissa (np. Sandra)
ser ricotta
szczypiorek
pomidorki koktajlowe
tarty parmezan
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ciasto wyłożyć na dno formy do tarty. Przykryć drugą formą i wysypać na nią np. groch – tak, aby obciążyć ciasto – w ten sposób pozostanie płaskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie wymieszać ricottę z posiekanym szczypiorkiem, parmezanem i pastą harissa. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę serową wyłożyć na tarte, wyrównać, a na jej wierzchu ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piec przez ok. 20 minut. Upieczoną tarte posypać natką pietruszki.