Dzień Pikantnych Potraw 2022. Zobacz dania, które rozgrzewają do czerwoności [PRZEPISY]
Aromatyczne indyjskie curry z orzechami nerkowca
Składniki
główka małego kalafiora
3 ziemniaki
250 ml śmietanki 30%
400 ml bulionu
3 łyżki czerwonej pasty curry
1 cebula
1 łyżka cukru trzcinowego
olej sezamowy
75 g orzechów nerkowca Bakalland
150 g rodzynek bursztynowych Bakalland
kilka liści kolendry
Wykonanie
Kalafiora pokroić na różyczki, ziemniaki obrać i kroimy w kosteczkę, cebulę w talarki. W garnku na oleju sezamowym podsmażyć pastę curry, ciągle mieszając dodać cebulę. Gdy cebula się zeszkli wlać gorący bulion, do którego dodać kalafiora i ziemniaki. Gotować pod przykrywką przez około 15 minut do miękkości warzyw. Doprawić śmietaną i cukrem trzcinowym, a tak przygotowaną pastę wzbogacić jeszcze o orzechy nerkowca i bursztynowe rodzynki. Podawać z kolendrą.