Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gastronomia działa "na wynos". Co zamawiamy? "Nowe obostrzenia oznaczają znaczne obciążenie dla dużej części restauracji"

Maciej Badowski
Sushi jest najczęściej wybieraną potrawą przez mieszkańców Warszawy, szczególnie na Ursynowie i Wilanowie.
Sushi jest najczęściej wybieraną potrawą przez mieszkańców Warszawy, szczególnie na Ursynowie i Wilanowie. Szymon Starnawski/ Polska Press
W każdym mieście i w każdej jego dzielnicy zaobserwować można niepowtarzalny charakter lokalnej gastronomii, który podąża śladem upodobań i stylu życia mieszkańców. Dla przykładu Kraków najbardziej ceni kuchnię polską. W Warszawie analogiczną popularnością cieszy się sushi. We Wrocławiu najbardziej rozchwytywana jest pizza. Choć większość restauracji zanotowało w ostatnim czasie wzrost dochodów, nowe obostrzenia wynikające z pandemii oznaczają znaczne obciążenie dla dużej części z nich. - Rok 2020 był ekstremalnym wyzwaniem dla sektora gastronomicznego przez obowiązkowe zamknięcia oraz restrykcje nałożone na czas pracy lokali w Polsce- mówi ekspert.

W każdej jego dzielnicy zaobserwować można niepowtarzalny charakter lokalnej gastronomii. Kraków najbardziej ceni kuchnię polską – sądząc po ilości oferujących ją w mieście restauracji, zwłaszcza w Dębnikach. Stanowią one niemal ¼ lokali w stolicy Małopolski, w których można zamówić jedzenie na Pyszne.pl. W Warszawie analogiczną popularnością cieszy się sushi, szczególnie na Wilanowie i na Ursynowie. We Wrocławiu najbardziej rozchwytywana jest pizza – w dzielnicach takich jak Gądów Mały czy Grabiszyn w jej dostarczaniu specjalizuje się ponad 1/3 restauracji. Weganie i wegetarianie najwięcej opcji znajdą dla siebie w Krakowie na Starym Mieście, w Warszawie – na Mokotowie, a we Wrocławiu – na Starym Mieście i w Nadodrzu.

Obok upodobań kulinarnych, odmienne są także lokalne zwyczaje i oczekiwania związane z zamawianiem jedzenia. W Krakowie 71 proc. restauracji nie pobiera dodatkowych opłat za dostawę. Praktyka ta jest szczególnie częsta na Starym Mieście i w Dębnikach. W innych ośrodkach takie podejście cieszy się mniejszą popularnością.

We Wrocławiu stosuje je około 1/3 lokali, a w Warszawie mniej niż co piąta, przy czym najwięcej na Woli. Mieszkańcy Krakowa potrafią przy tym docenić restauracje, które zaopatrują ich w pierogi czy pizzę. Prawie co czwarty lokal na Pyszne.pl w mieście może poszczycić się najwyższą 5-gwiazdkową oceną. Najlepsze opinie otrzymują lokale dostarczające jedzenie na obszarze Kazimierza. W Warszawie na 5 gwiazdek zasługuje zdaniem klientów 15 proc. restauracji, w tym najwięcej na Pradze Południe, a we Wrocławiu – 12 proc., w tym najwięcej w Nadodrzu.

Choć większość restauracji zanotowało w ostatnim czasie wzrost dochodów, nowe obostrzenia wynikające z pandemii oznaczają znaczne obciążenie dla dużej części z nich. Mowa tu przede wszystkim o punktach gastronomicznych, generujących przeważającą część swoich przychodów ze sprzedaży na miejscu, i w których dostawy jedzenia stanowią mniejszą część modelu biznesowego.

- Rok 2020 był ekstremalnym wyzwaniem dla sektora gastronomicznego przez obowiązkowe zamknięcia oraz restrykcje nałożone na czas pracy lokali w Polsce. Wiele restauracji doświadcza trudności w utrzymaniu opłacalności biznesu, a w niektórych przypadkach - utrzymaniu się na rynku. Jako lider w sektorze zamówień jedzenia online chcemy wesprzeć ich działalność w czasie kryzysu, dlatego też uruchamiamy kolejny pakiet wsparcia dla restauracji, które zostały najmocniej poszkodowane- poinformował Arkadiusz Krupicz, współzałożyciel i dyrektor zarządzający Pyszne.pl

Lokale gastronomiczne zamknięte dla klientów na dwa tygodnie

- Restauracje, puby, kawiarnie, wszystkie tego typu przedsiębiorstwa nie będą prowadzić działalności jak do tej pory - oświadczył w piątek premier Morawiecki. - Tylko dania na wynos, to obostrzenie jest zaplanowane na 2 tyg. z możliwością przedłużenia, jeśli nie będzie zmiany w licznie zakażeń lub liczba ta będzie cały czas rosła- dodał.

- Wiem, że to trudna wiadomość dla właścicieli i klientów ale zdaniem specjalistów pomieszczenia gastronomiczne gdzie znajduje się dużo osób na jednej powierzchni, nie używa się tam maseczek, a same pomieszczenia są słabo wietrzone- argumentował szef rządu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska