Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Gdzie na lody w Krakowie? Oto miejsca polecane przez internautów na LATO 2023! 30.07.2023

Kaja Ostrowska
W upalne dni trzeba wybrać się na lody! Przedstawiamy listę miejsc, które warto odwiedzić w Krakowie.
W upalne dni trzeba wybrać się na lody! Przedstawiamy listę miejsc, które warto odwiedzić w Krakowie. Unsplash
Kiedy upał daje się we znaki, poszukujemy ochłody nie tylko w postaci skrawka cienia, czy kąpieliska, ale także - a może przede wszystkim - w postaci pysznych lodów. Specjalnie dla was zebraliśmy opinie internautów z Google'a, które jednoznacznie wskazują, gdzie w Krakowie można się raczyć dobrymi lodami. Sami sprawdźcie!

Gdzie warto się wybrać na lody w Krakowie?

W Krakowie niemal na każdym rogu można natknąć się na lodziarnię, która przyciąga kolorowym wystrojem i ofertą smacznych, nietypowych smaków. Przed niektórymi z nich latem potrafią tworzyć się kilometrowe kolejki. Jednak które lodziarnie są najlepsze? Specjalnie dla was wybraliśmy 10 miejsc, które mają wysoką ocenę w Google.

W naszej galerii dowiecie się, gdzie dokładnie się znajdują. Zapraszamy!

Dla tradycjonalistów: śmietanka i truskawka. Dla eksperymentatorów: kasztan i rokitnik, a nawet szafran! Dla dziecka: Rafaello albo Snickers. W lodziarniach, które dla was wybraliśmy, każdy znajdzie coś dla siebie.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie lodów?

  • czytaj etykiety – przed zakupem lodów zawsze sprawdzaj ich skład. Unikaj szczególnie lodów, które zawierają syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, tłuszcze utwardzone, gumę guar sztuczne barwniki i aromaty,
  • im mniej składników, tym lepiej – lody powinny składać się ze śmietanki i/lub mleka, cukru i żółtek jaj oraz dodatków takich jak wanilia, kakao czy owoce. Wszelkie inne substancje są zbędne, a często również szkodliwe dla zdrowia,
  • unikaj sztucznych dodatków – takich jak utwardzone tłuszcze roślinne, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne barwniki i aromaty, guma guar, emulgatory, stabilizatory,
  • zwróć uwagę na sposób przechowywania – upewnij się, że lody nie były rozmrożone i zamrożone ponownie, ponieważ w rozmrożonym produkcie rozwijają się bakterie. Produkt był ponownie zamrażany, gdy w lodach lub na ich powierzchni znajdują się kryształki lodu.
  • lody to słodycze – zawierają one spore ilości cukru i tłuszczu, zwykle są też kaloryczne, nawet sorbety, dlatego należy je spożywać sporadycznie w niewielkich ilościach.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska