
GĄSKA
u. Limanowskiego 1
Dzielnica: Stare Podgórze
Pierogi z gęsiną, schabowy, gołąbki? Gąska ma to wszystko i dużo więcej. Zjesz tu solidny polski obiad. Porcje są ogromne, a jedzenie uczciwe i smaczne. Bardzo lubię zupy, pierogi i gołąbki, które dostępne są zarówno w wersji z mięsem, jak i w wegetariańskiej. Z kilkudniowym wyprzedzeniem można zamówić gęś pieczoną w całości, która sugerowana jest dla 6 osób.
ZOBACZ W OKOLICY: Rynek Podgórski, Park Bednarskiego

KAPŁONY I SZCZEŻUJE
ul. Izaaka 7
Dzielnica: Kazimierz
Kreatywny szef kuchni Aleksander Baron znany jest w całej Polsce ze swojej odwagi w kuchni. Nie znajdziecie tu dań dla turystów. Zamiast tego spróbujecie kaczych języków na brioszce, zająca, luzowanej przepiórki i móżdżku cielęcego z sosem tatarskim. W menu znajdują się również dania wegetariańskie i propozycje dla mniej odważnych smakoszy. Restauracja może pochwalić się bogatą kolekcją polskich wódek i destylatów.
ZOBACZ W OKOLICY: Synagoga Izaaka, Stara Synagoga

POD BARANEM
ul. Św. Gertrudy 21
Dzielnica: Stare Miasto
To miejsce, które naprawdę zatrzymało się w czasie. W restauracji Pod Baranem można zjeść zupy, ryby, mięsa (w tym dziczyznę), kultową maczankę po krakowsku i pieczoną gęś. Restauracja jest pełna antyków i fotografii przedstawiających ważnych gości, którzy jadali tu na przestrzeni lat. Zwróćcie uwagę na prace polskiego artysty Edwarda Dwurnika.
ZOBACZ W OKOLICY: Zamek Królewski na Wawelu

RAJSKI OGRÓD
ul. Rajska 8
Dzielnica: Stare Miasto
Prawdopodobnie jedyna restauracja w Krakowie, w której spróbujeciezupy kminkowej! Rajski Ogród ma do zaoferowania wiele więcej lokalnych dań, a wśród nich słynną maczankę po krakowsku. Choć mieści się w ścisłym centrum miasta, jest tajemnicą lokalnych mieszkańców. Znajduje się przy spokojnej ulicy Rajskiej, stąd nazwa bistro. Warto zaglądnąć tu na żurek, chrupiące placki ziemniaczane, ręcznie robione pierogi, kaczkę po krakowsku oraz bigos. Bardzo przystępne ceny.
ZOBACZ W OKOLICY: Małopolski Ogród Sztuki, Park Szymborskiej