
HALICKA EATERY&BAR
ul. Halicka 14A
Dzielnica: Kazimierz
Z pewnością jedna z najprzyjemniejszych restauracji hotelowych w Krakowie. Szef kuchni Hubert Tabak proponuje swoim gościom produkty lokalne z Małopolski, takie jak fasola piękny jaś, ser marszowicki czy boczek od Wolarka. Menu skonstruowane jest w formule talerzyków, więc idealne do dzielenia się. W karcie znajdują się dania wegetariańskie i wegańskie. Mimo rosnącej popularności i dzięki dużej przestrzeni w restauracji nie ma tłoku i każdy znajdzie dla siebie komfortowy stolik (czy też kilka dla większej grupy). Znajduje się tu także obłędnie piękne patio, zaaranżowane w podwórku kamienicy, z którego można korzystać podczas dobrej pogody. Dziesiątki lamp zawieszonych nad głowami gości sprawiają wrażenie, jakby siedziało się pod rozgwieżdżonym niebem — warto tego doświadczyć.

NAGO SUSHI & SAKE
ul. św. Gertrudy 7
Dzielnica: Stare Miasto
Tuż przy krakowskich Plantach i rzut beretem od Wawelu znajduje się Nago — elegancki i jednocześnie kameralny sushi bar z dużym wyborem sake. Oprócz sushi, w menu na uwagę zasługuje tatar z tuńczyka, ceviche z krewetek argentyńskichi tiradito z lucjana (Red snapper). W Nago na życzenie można wynająć prywatną salę, która pomieści kilkunastoosobową grupę.
Warto usiąść przy barze i obserwować sprawną pracę sushimasterów.
ZOBACZ W OKOLICY: Zamek Królewski na Wawelu, Planty


ANDRUS
Skwer Judah
Dzielnica: Kazimierz
ul. Sienna 11
Dzielnica: Stare Miasto
Na kazimierskim placu z food truckami, maczanka po krakowsku serwowana jest jak dawniej: jako danie uliczne. Te doskonałe kanapki z wolno gotowaną wieprzowiną powstają z sezonowych i regionalnych produktów. Nic dziwnego, że Andrus znalazł się w pierwszym streetfoodowym wydaniu przewodnika Gault&Millau.
Maczankę od Andrusa zjecie również dwa kroki od Rynku Głównego, w lokalu przy ulicy Siennej. Zacznijcie od klasycznej, z kminkowym sosem i ogórkiem kiszonym