17 z 57
HALICKA EATERY&BAR...
fot. Przewodnik Kulinarny Expo Kraków

HALICKA EATERY&BAR

ul. Halicka 14A
Dzielnica: Kazimierz

Z pewnością jedna z najprzyjemniejszych restauracji hotelowych w Krakowie. Szef kuchni Hubert Tabak proponuje swoim gościom produkty lokalne z Małopolski, takie jak fasola piękny jaś, ser marszowicki czy boczek od Wolarka. Menu skonstruowane jest w formule talerzyków, więc idealne do dzielenia się. W karcie znajdują się dania wegetariańskie i wegańskie. Mimo rosnącej popularności i dzięki dużej przestrzeni w restauracji nie ma tłoku i każdy znajdzie dla siebie komfortowy stolik (czy też kilka dla większej grupy). Znajduje się tu także obłędnie piękne patio, zaaranżowane w podwórku kamienicy, z którego można korzystać podczas dobrej pogody. Dziesiątki lamp zawieszonych nad głowami gości sprawiają wrażenie, jakby siedziało się pod rozgwieżdżonym niebem — warto tego doświadczyć.

18 z 57
NAGO SUSHI & SAKE...
fot. Przewodnik Kulinarny Expo Kraków

NAGO SUSHI & SAKE

ul. św. Gertrudy 7
Dzielnica: Stare Miasto

Tuż przy krakowskich Plantach i rzut beretem od Wawelu znajduje się Nago — elegancki i jednocześnie kameralny sushi bar z dużym wyborem sake. Oprócz sushi, w menu na uwagę zasługuje tatar z tuńczyka, ceviche z krewetek argentyńskichi tiradito z lucjana (Red snapper). W Nago na życzenie można wynająć prywatną salę, która pomieści kilkunastoosobową grupę.

Warto usiąść przy barze i obserwować sprawną pracę sushimasterów.

ZOBACZ W OKOLICY: Zamek Królewski na Wawelu, Planty

19 z 57
Gdzie zjeść w Krakowie? Targi w Krakowie, zarządca Expo Kraków, stworzyły przewodnik po restauracjach. Pomogła dziennikarka kulinarna
fot. Przewodnik Kulinarny Expo Kraków
20 z 57
ANDRUS...
fot. Przewodnik Kulinarny Expo Kraków

ANDRUS

Skwer Judah
Dzielnica: Kazimierz

ul. Sienna 11
Dzielnica: Stare Miasto

Na kazimierskim placu z food truckami, maczanka po krakowsku serwowana jest jak dawniej: jako danie uliczne. Te doskonałe kanapki z wolno gotowaną wieprzowiną powstają z sezonowych i regionalnych produktów. Nic dziwnego, że Andrus znalazł się w pierwszym streetfoodowym wydaniu przewodnika Gault&Millau.

Maczankę od Andrusa zjecie również dwa kroki od Rynku Głównego, w lokalu przy ulicy Siennej. Zacznijcie od klasycznej, z kminkowym sosem i ogórkiem kiszonym

Pozostało jeszcze 36 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Zobacz również

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową