GIS wycofuje jaja ze sprzedaży - zagrożenie Salmonellą
Ostrzeżenie dotyczy dwóch partii jaj. Szczegóły poniżej:
- Produkt – Jaja L ściółkowe
- Data minimalnej trwałości/numerem partii: 2023-06-18 oraz 2023-06-23
- Kod na skorupkach jaj: 2PL18041334
- Producent: Ferma PIWODA Jacek Zygmunt ul. Piwoda 202 37-522 Wiązownica
Masz w domu jaja zakażone pałeczkami Salmonella Enteritidis? Lepiej je wyrzuć!
Główny Inspektorat Sanitarny podaje także zalecenia dla konsumentów, którzy mieli styczność z partiami jaj zakażonymi pałeczkami Salmonella Enteritidis:
Nie należy spożywać partii jaj określonych w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni
skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Jaja - co powinieneś o nich wiedzieć?
Narodowy Instytutu Zdrowia Publicznego wskazuje kilka najważniejszych zasad obchodzenia się z jajami, w celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez chorobotwórcze bakterie.
Przygotowywanie dań/potraw:
- Należy unikać, potraw zawierających surowe jaja, gdyż niosą ze sobą zwiększone ryzyko zachorowania
- Przyrządzając jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte.
- Ręce należy dokładnie umyć wodą z mydłem, jeśli miały kontakt z surowymi jajkami.
- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
Na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego czytamy także:
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp.
Dlatego tym bardziej należy zwrócić uwagę na prawidłowe przygotowanie posiłków, aby uniknąć w przyszłości zakażenia.
Źródło: GIS oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego
