FLESZ - Tempo szczepień w Polsce wyraźnie spada

Wysyp grzybów w sądeckich lasach
Mieszkańcy Sądecczyzny pokazują swoje zbiory. Kosze pełne prawdziwków znaleźli Ania, Ela i Dawid z Muszyny. Grzyby zostały ususzone. Trwa sezon na borowiki. To właśnie smak ich smak sprawia, że jest on tak cenną zdobyczą dla grzybiarza. Dzięki walorom smakowym borowik szlachetny znajduje wiele zastosowań w kuchni. Do tego jest bardzo uniwersalny i można wykorzystać go na wiele sposobów.
Zbierając grzyby pamiętaj:
- Należy pamiętać, żeby zbierać tylko grzyby znane, nie każdy - wyglądający na nietrujący - jest jadalny!
- Grzybów trujących nie wkładaj do kosza razem z jadalnymi. Istnieje ryzyko, że fragment takiego grzyba może się w transporcie odłamać i przypadkowo trafić na przykład do potrawy.
- Jeśli nie jesteś pewny, czy zebrane grzyby są jadalne, skorzystaj z porady eksperta. Często poradą służą internauci, którzy na grupach dotyczących grzybobrania konsultują między sobą swoje zbiory.
- Wsie pod Nowym Sączem w kamerach Google Street View. Zobacz, co zarejestrowały
- Sądecka giełda cieszy się ogromną popularnością. W niedziele odwiedzają ją tłumy
- TOP 10 sądeckich szkół średnich według opinii w Google
- TOP 10 zamków i dworów maksimum w godzinę jazdy od Nowego Sącza
- Sądecka projektantka mody Zuzanna Żytkowicz podbija Instagram
- Najwyższe wygrane w LOTTO. Sądeczanie zgarnęli za szóstkę nawet kilkanaście milionów
Wideo