
Trujące grzyby występujące w Polsce. Jakie nie powinny trafić na twój stół? Sprawdź w galerii zdjęcia i opisy >>>

Muchomor sromotnikowy
Muchomor sromotnikowy zwany również zielonawym to jeden z najbardziej trujących grzybów. Jest to gatunek pospolity, który spotkać można na terenie całej Polski, zarówno w lasach liściastych jak i mieszanych. Najczęściej można go spotkać pod dębami.
Zawarta w nim fallotoksyna i amatoksyna są trujące. Zatrucie nimi prowadzi do nieodwracalnych uszkodzeń wątroby, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci. Jednym grzybem w sosie może zatruć się cała rodzina!
Objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym pojawiają się z opóźnieniem. Mogą wystąpić nawet do 24 godz. po jego spożyciu.
Grzyba można pomylić z jadalną: gąska zieloną, czubajką kanią czy też gołąbkiem zielonawym.
Jego nazwa wynika z koloru kapelusza grzyba, który jest zielonoseledynowy. Charakterystyczne dla tego grzyba jest to, że wyrasta z tak zwanego czarciego jaja, które pęka. Cechą charakterystyczną wszystkich muchomorów jest to, że pierścień, który znajduje się na trzonie jest do nich przyrośnięty.

Maślanka wiązkowa
Maślanka wiązkowa zwana również maślanką jadowitą lub łysiczka trująca. To bardzo pospolity gatunek, który rośnie masowo w kępkach głownie przy konarach drzew liściastych.
To jedne z najbardziej pospolicie występujących grzybów blaszkowych w Polsce, aż od wiosny do późnej jesieni.
Maślanka wiązkowa bywa często mylona z jadalną maślanką łagodną.

Muchomor plamisty
Muchomor plamisty zwany również pstrokatym lub cętkowanym.
Występuje głównie w lasach liściastych, ale i w iglastych. Spotkać go można od lipca do listopada.
Muchomor plamisty jest silnie trującym grzybem zawierającym kwas ibutenowy i muscymol, które prowadzą do uszkodzeń układu nerwowego.
Najczęstszymi objawami zatrucia są: nudności, wymioty, rozwolnienie, a także halucynacje, zaburzenia wzrokowe oraz utrata przytomności.
Grzyb ten często bywa mylony jest z jadalnym muchomorem czerwieniejącym i twardawym.