MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Kiszone rydze Anny Dobrowolskiej...
fot. 123 rf

Grzyby marynowane. Grzyby na zimę do słoika i nie tylko [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

Kiszone rydze Anny Dobrowolskiej

Składniki

1 kg rydzów oczyszczonych i umytych 
5 dag soli 
pieprz ziarnisty  
liść laurowy 

Wykonanie
Oczyszczone i umyte kapelusze rydzów osuszyć, a następnie układać rzędami w glinianym garnku kapeluszami do góry. Każdy rząd posypywać solą, dodać kilka ziaren pieprzu i 2-3 liście laurowe. Ułożone grzyby nakryć płótnem lnianym i przycisnąć drewnianym krążkiem. Krążek należy obciążyć. Przechowywać w chłodnym miejscu. 
Doskonałe jako przekąska, dodatek do sałatek . 
Można  je jeść z gorącymi gotowanymi ziemniakami okraszonymi masłem z cebulą lub skwarkami.

Zobacz również

Krajobraz po pożarze drewnianego budynku przy ulicy Bugaj w Starachowicach

Krajobraz po pożarze drewnianego budynku przy ulicy Bugaj w Starachowicach

Zabawa z bańkami i kolorami holi na terenach podożynkowych w Koszalinie [ZDJĘCIA]

NOWE
Zabawa z bańkami i kolorami holi na terenach podożynkowych w Koszalinie [ZDJĘCIA]

Polecamy

IV LIGA PIŁKARSKA. Szczyt w dole tabeli, czyli Kalwarianka kontra Unia Oświęcim

IV LIGA PIŁKARSKA. Szczyt w dole tabeli, czyli Kalwarianka kontra Unia Oświęcim

Prace wybitnych twórców grafiki z całego świata przyjadą do Krakowa

Prace wybitnych twórców grafiki z całego świata przyjadą do Krakowa

Klęska juniorów młodszych Wisły w derbach z Cracovią

Klęska juniorów młodszych Wisły w derbach z Cracovią