6 z 6
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Grzyby marynowane. Grzyby na zimę do słoika i nie tylko [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]
Kiszone rydze Anny Dobrowolskiej
Składniki
1 kg rydzów oczyszczonych i umytych
5 dag soli
pieprz ziarnisty
liść laurowy
Wykonanie
Oczyszczone i umyte kapelusze rydzów osuszyć, a następnie układać rzędami w glinianym garnku kapeluszami do góry. Każdy rząd posypywać solą, dodać kilka ziaren pieprzu i 2-3 liście laurowe. Ułożone grzyby nakryć płótnem lnianym i przycisnąć drewnianym krążkiem. Krążek należy obciążyć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Doskonałe jako przekąska, dodatek do sałatek .
Można je jeść z gorącymi gotowanymi ziemniakami okraszonymi masłem z cebulą lub skwarkami.