Sylwia Ładyga, autorka bloga Ostra na Słodko to zwolenniczka urozmaiconych, ale szybkich przepisów. Jednogarnkowe potrawy właśnie takie są.
Składniki
- 20 dag filetu z dorsza
- 15 dag ziemniaków
- 2 dojrzałe pomidory
- papryka czerwona
- papryka zielona
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Wykonanie
Papryki pokroić w cienkie paski, pomidory i ziemniaki w kostkę, czosnek i cebulę posiekać.
Na głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy, dodać cebulę i czosnek, a następnie papryki - wszystko przesmażyć.
Wrzucić pomidory i ziemniaki, zasypać słodką papryką, zalać taką ilością wody, by pokryła całość - na wolnym ogniu dusić ok. 15 minut.
Dodać pokrojonego w kostkę dorsza, posolić, popieprzyć i na wolnym ogniu dusić jeszcze ok. 10 minut. Podawać gorące!

Wideo