"W serii intymnych, absurdalnych anegdot spektakl opowiada o ewolucji kultury kimchi, gorzkim bólu rasizmu, wstydzie związanym z próbą wtopienia się w tłum i głębokim umamicznym smaku domu" - zapowiada Łaźnia Nowa swoją kolejną międzynarodową koprodukcję po „Ostatniej nadziei” zrealizowanej przez zespół z Chile i Holandii oraz „Quancie” wyreżyserowanej przez Łukasza Twarkowskiego w Litewskim Narodowym Teatrze Dramatycznym.
„Haribo Kimchi” to spektakl południowokoreańskiego twórcy teatralnego i kompozytora Jaha Koo, którego głównym producentem jest belgijskie Kunstencentrum CAMPO. Skąd pomysł, żeby w tytule zestawić ze sobą dwa z pozoru nieprzystające do siebie artykuły spożywcze?
Żelki i kimchi w koreańskim barze
"Koo opowiada w ten sposób o diasporycznej tożsamości, a także o symbolicznym znaczeniu jedzenia. Haribo to oczywiście znana niemiecka marka słodyczy – po przeprowadzce do Europy stała się ona dla reżysera szczególnie ważna. Z kolei kimchi, składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, to prawdopodobnie najsłynniejsza tradycyjna koreańska specjalność" - czytamy w zapowiedzi.
W swojej twórczości Jaha Koo łączy intymne, osobiste opowieści z polityczną i ekonomiczną historią kraju, z którego pochodzi. Podobnie jest w przedstawieniu stworzonym w koprodukcji z krakowską Łaźnią Nową.
"Splata wschodnie tradycje kulturowe z technologią sztuki współczesnej, by skłonić publiczność do refleksji nad wspólną przyszłością. Interesują go skutki długotrwałego imperializmu, tego przeszłego i obecnego oraz pęknięcia w międzypokoleniowych relacjach. Jak sam zaznacza w wywiadach, istotna jest dla niego nowatorska i unikalna forma dzieła (jak chociażby wprowadzanie na scenę robotycznych performerów), która pozwoli objąć wszystkie aspekty jego tożsamości" - czytamy w zapowiedzi spektaklu.
Jak wyjaśnia twórca, w roku 2011, kiedy przeprowadził się do Europy, kimchi było tu mało znaną potrawą. Podróżując po kontynencie, próbował różnych smaków rodzimej potrawy, którą mieszkający tu Koreańczycy modyfikowali w zależności od kraju i dostępnych produktów, tworząc jednocześnie opowieść o tożsamości, klimacie, geografii, geopolityce i tradycji.
„Haribo Kimchi”, najnowszy spektakl koreańskiego reżysera, będzie miał swoją polską premierę w Teatrze Łaźnia Nowa 24 i 25 kwietnia.
