MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jaglanka na śniadanie. Przepis na kaszę jaglaną z awokado i bananem. To danie dodaje energii

Anna Daniluk
Domowa jaglanka z awokado i bananem to danie, które można zasmakować również dzieciom.
Domowa jaglanka z awokado i bananem to danie, które można zasmakować również dzieciom. Anna Daniluk
Kasza jaglana na słodko to znakomita propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Jaglanka świetnie smakuje podana ze świeżymi owocami latem lub z upieczonymi jabłkami zimą. Kasza jaglana to także zdrowa alternatywa dla owsianki. Podpowiadamy przepis na kaszę jaglaną z bananem i awokado.

W skrócie

Kasza jaglana podana na śniadanie to zdrowy sposób na rozpoczęcie dnia. Awokado i banan dodaje jaglance kremowej konsystencji. Zobacz przepis na pyszną jaglankę z bananem.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki jaglanki

Jaglanka – przepis na kaszę jaglaną na śniadanie

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Jak zrobić jaglankę?

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną należy dokładnie opłukać i następnie umieścić w garnku o grubym dnie.
  2. Kaszę jaglaną warto uprażyć w garnku do momentu, aż zacznie przybierać złoto brązowy kolor i słodko pachnieć.
  3. Do takiej kaszy jaglanej należy dodać mleko lub ulubiony napój roślinny i doprawić szczyptą soli.
  4. Jaglankę należy gotować przez około 15 minut, aż kasza wchłonie płyn.
  5. W międzyczasie, gdy gotuje się kasza, należy zrobić mus z awokado i banana. Można to zrobić rozgniatając owoce widelcem, lub przy pomocy blendera ręcznego.
  6. Ugotowaną kaszę jaglaną należy włożyć do miski i wierzch ozdobić musem z awokado i banana.
  7. Na jaglance można także położyć plasterki banana i awokado.
  8. Gotowa jaglanka może być polana miodem lub syropem z daktyli.

Dodatki do kaszy jaglanej

Kasza jaglana może być podana z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzają się orzechy włoskie, uprażone orzechy laskowe oraz migdały. Do jaglanki można także dodać suszone owoce np.: morele, rodzynki, żurawinę, daktyle. Takie suszone owoce można dodać do kaszy jaglanej w trakcie gotowania, wtedy twardsze egzemplarze zdążą zmięknąć i oddać smak kaszy. Ponadto jaglanka może być podawana na słodko i na wytrawnie. Szczególnie polecamy wykorzystać domowe masło orzechowe lub kawałki pieczonych warzyw.

Domowa jaglanka z awokado i bananem to danie, które można zasmakować również dzieciom.

Jaglanka na śniadanie. Przepis na kaszę jaglaną z awokado i ...

Zobacz także inne przepisy na śniadanie na Stronie Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jaglanka na śniadanie. Przepis na kaszę jaglaną z awokado i bananem. To danie dodaje energii - Strona Kuchni

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska