Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka i tuszki przepiórcze - sposób na życie i biznes

Sandra Perlińska
Państwo Milena i Arkadiusz Będziech zaczynali od 10 przepiórek, dziś mają ich 7 tysięcy
Państwo Milena i Arkadiusz Będziech zaczynali od 10 przepiórek, dziś mają ich 7 tysięcy archiwum
Dla smakoszy jajka, jak i samo mięso przepiórcze stanowią wykwintne danie. - Przepiórcze jajka są również niezawodnym afrodyzjakiem - twierdzi Arkadiusz Będziech z Piekarzewa, właściciel jedynego w okolicy stada przepiórek. Pleszewienie nie muszą szukać przepiórczych smakołyków daleko. Wystarczy wyskoczyć do Piekarzewa. Skąd pod Pleszewem wzięły się przepiórki? Milena i Arkadiusz Będzie-chowie cztery lata temu kupili 10 przepiórek, hob-bystycznie. Dziś to już nie zabawa, a praca i to nad niemałym stadem, bo liczącym siedem tysięcy przepiórek.

Na konsumpcję przepiórczych jaj decyduje się coraz więcej osób, nie tylko ze względu na ich właściwości smakowe, ale i zdrowotne. - Jaja przepiórcze, co najważniejsze, nie zawierają szkodliwego cholesterolu, ale są też pomocne w leczeniu cukrzycy, astmy, zaburzeń nerwowych, anemii, chorób nerek i wątroby, podwyższonego lub niskiego ciśnienia krwi, chorób układu oddechowego, gruźlicy, jak i chorób układu pokarmowego, zwłaszcza wrzodów żołądka, zapalenia trzustki oraz silnych bólów głowy - wylicza pani Milena.

Dodaje też, że wprowadzenie takich jaj do codziennej diety, ma korzystny wpływ na wzmocnienie odporności, poprawę metabolizmu i ogólny stan zdrowia. Można ich użyć do przygotowania omletów, jajecznicy, ciast, sałatek lub jako przekąski, podpowiada. Idealnie się sprawdzą w zastępstwie jaj kurzych.

Mięso przepiórcze jest również zdrowe. Zdaniem profesora Andrzeja Rutkowskiego ma wysoką wartość odżywczą; zawiera mniej wody, a więcej białka i związków mineralnych niż mięso kurcząt, czy indyków.
Pani Milena podkreśla, że dodatkową zaletą tuszek przepiórczych jest szybkość ich przyrządzania. Młodego ptaka można przyrządzić i upiec już w 15-20 minut. Przepiórki można piec, gotować, dusić... - A rosół z tuszki przepiórczej jest po prostu wyśmienity - dodaje pan Arkadiusz.

W Hiszpanii, we Włoszech, we Francji, czy Niemczech restauracje w swoim menu mają przepiórki. Będziechowie ubolewają, że niestety w Polsce, te ptaki nie są tak popularne. Hodowlę przepiórek w Piekarzewie prowadzą we dwoje. Wyjaśniają, że ze swoim stadem spędzają 6 godzin dziennie. Tyle czasu wymaga opieka nad przepiórkami. Nie ukrywają jednak, że chcą stado jeszcze powiększyć, przynajmniej o 3 tysiące.

Samiec przepiórki osiąga maksymalnie 130 gramów a samica 150 gramów. Ptaki te żyją maksymalnie rok, ale do spożycia nadają sie już po 8 tygodniach od wyklucia. W okolicy państwo Będziechowie mają monopol na sprzedaż przepiórek, ale jajka i tuszki przepiórcze zamawiają od nich ludzie z całego kraju.

Pan Arkadiusz podkreśla, że są to zamówienia przede wszystkim na wesela i bankiety.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jajka i tuszki przepiórcze - sposób na życie i biznes - Głos Wielkopolski

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska