Jak grillują Europejczycy? Poznaj potrawy z grilla z różnych krajów Europy [PRZEPISY]
Gulyas - Węgry
Tradycyjne danie przyrządzane nad ogniskiem w specjalnym kociołku zwanym bograczem. Gulyas to węgierskie leczo z mięsem wołowym, papryką cebulą i czerwonym winem i przyprawami.
Składniki:
2 kg łopatki wołowej
15 dag wędzonej słoniny
po 1 łyżce stołowej papryki słodkiej, słodkiej wędzonej i ostrej grubo mielonej
3 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
2 duże cebule
po 1 papryce żółtej i zielonej
2 papryki chilli
łyżka stołowa kminku mielonego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
sól morska
szczypta pieprzu
Wykonanie
Słoninę kroimy w kostkę, topimy i smażymy pokrojone mięso aż się mocno zarumieni. Wyjmujemy mięso, przesmażamy słodką i ostrą suszoną paprykę, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso, przyprawy, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem.
Po godzinie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu następne 2-3 godziny.
Na koniec zaciągamy mąką, dodajemy pastę paprykową, doprawiamy pieprzem i solą
Smacznego!