5 z 8
Sardinnes - Hiszpania...
fot. Fot. Flickr

Sardinnes - Hiszpania

Jednym z klasycznych, hiszpańskich przysmaków na grilla są sardynki. Rybki grilluje się w całości (wnętrzności pozbywamy się, gdy są już upieczone) posypane tylko grubą solą morską, używając drewna do rozpalenia ogniska.

Składniki
ok. 3-4 większe sardynki na osobę
garść grubej soli
3 łyżki oliwy z oliwek
folia aluminiowa
cytryna

Wykonanie
Sardynki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku (nie patroszymy). Podstawki do grillowania, np z folii aluminiowej i smarujemy cienką warstwą oliwy, wsypujemy 1/2 garści grubej soli i wykładamy na nią osuszone rybki. Przed grillowaniem sardynki delikatnie kropimy oliwą i posypujemy grubą solą. Grillujemy z 2 stron. Gotowe rybki podajemy na półmisku, do tego koniecznie serwujemy pokrojoną w ćwiartki cytrynę, ewentualnie sos aioli. Popijamy białym winem lub zimnym piwkiem!

6 z 8
Kumru - Turcja...
fot. fot.wikipedia

Kumru - Turcja

Turcy to mistrzowie grilla. Poza powszechnie znanymi różnorodnymi kebabami, dużą popularnością cieszą się wśród nich kanapki z grillowaną kiełbasą wołową (sucukiem) oraz owczym serem kasseri, podawane w specjalnych bułkach wzbogaconych mąką z ciecierzycy i posypanych sezamem.

Składniki
4 bułki z sezamem (najlepiej z domieszką mąki sezamowej)
4 kiełbaski wołowe, ewentualnie wołowo-drobiowe
50 g salami
kilka ogórków konserwowych (opcjonalnie) 4 duże kawałki marynowanej papryki
1 duży, soczysty pomidor (malinowy, najlepiej bawole serce)
keczup
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie
Grubszy kawałek sera (około 1,5 cm) grillujemy z obu stron na złocisty kolor. Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem i grillujemy do chrupkości. Kiełbaski kroimy wzdłuż w paski, smażymy na patelni z oliwą z oliwek z plastrami salami. Ogórki lub paprykę kroimy w paski. Usmażone wędliny nakładamy szybko do bułek i kładziemy plaster sera żeby się rozpuścił. Dodajemy ogórka lub paprykę oraz grupy plaster świeżego pomidora oraz ketchup. Smacznego!

7 z 8
Cevapi - Bośnia i Hercegowina...
fot. Fot. Flickr

Cevapi - Bośnia i Hercegowina

Cevapi to wałeczki z mielonego mięsa (wołowego w Bośni, baraniego, wieprzowego lub mieszanego w Serbii). Zazwyczaj podawane są z kajmakiem (słony ser powstający z kożuchów mleka) ajvarem czy krążkami cebuli.

Składniki:
500 g wołowiny
250 g baraniny
700 g wieprzowiny
1 białko z jajka
3 łyżki ajvaru (pasty paprykowej)
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżki papryki ostrej
1 łyżeczka tabasco lub innej pikantnej pasty
2 łyżki suszonej natki pietruszki
2 łyżki tymianku lub ziół prowansalskich
2 łyżki oleju lub oliwy
50 ml wody mineralnej
oliwa do smażenia

Wykonanie
Mięso umyć i zmielić. Cebulę bardzo drobno posiekać lub zmielić przez maszynkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przyprawy, sodę, wodę, oliwę do mięsa i dobrze wymieszać. Wyrabiać ok 15 minut masę, następnie odstawić na godzinkę do lodówki. Z powstałej masy formujemy małe kiełbaski, układamy je na sporym talerzu, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ponownie, na co najmniej godzinę do lodówki. Gotowe ćevapi grillujemy do momentu gdy mięso przestanie być surowe i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Przepisy pochodzą ze strony www.shopalike.pl/dookola-europy-w-12-dan-na-grilla/

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Smolasty ściągnął tłumy do Nowego Sącza. Był gwiazdą juwenaliów sądeckiej ANS

Zakopiańska Noc Muzeów. Budowa domków dla Gucia, białe misie i wiele innych atrakcji

Zakopiańska Noc Muzeów. Budowa domków dla Gucia, białe misie i wiele innych atrakcji

Polecamy

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

IV liga piłkarska. Piłkarze LKS Jawiszowice kontra Mikołaj Molga

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Jadalny Kraków Fest urządzono na Wesołej ze świeżymi warzywami, koncertami i jeżami

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju

Galeria Kazimierz świętuje 20-lecie. Można wygrać wycieczkę do Dubaju