
Sardinnes - Hiszpania
Jednym z klasycznych, hiszpańskich przysmaków na grilla są sardynki. Rybki grilluje się w całości (wnętrzności pozbywamy się, gdy są już upieczone) posypane tylko grubą solą morską, używając drewna do rozpalenia ogniska.
Składniki
ok. 3-4 większe sardynki na osobę
garść grubej soli
3 łyżki oliwy z oliwek
folia aluminiowa
cytryna
Wykonanie
Sardynki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku (nie patroszymy). Podstawki do grillowania, np z folii aluminiowej i smarujemy cienką warstwą oliwy, wsypujemy 1/2 garści grubej soli i wykładamy na nią osuszone rybki. Przed grillowaniem sardynki delikatnie kropimy oliwą i posypujemy grubą solą. Grillujemy z 2 stron. Gotowe rybki podajemy na półmisku, do tego koniecznie serwujemy pokrojoną w ćwiartki cytrynę, ewentualnie sos aioli. Popijamy białym winem lub zimnym piwkiem!

Kumru - Turcja
Turcy to mistrzowie grilla. Poza powszechnie znanymi różnorodnymi kebabami, dużą popularnością cieszą się wśród nich kanapki z grillowaną kiełbasą wołową (sucukiem) oraz owczym serem kasseri, podawane w specjalnych bułkach wzbogaconych mąką z ciecierzycy i posypanych sezamem.
Składniki
4 bułki z sezamem (najlepiej z domieszką mąki sezamowej)
4 kiełbaski wołowe, ewentualnie wołowo-drobiowe
50 g salami
kilka ogórków konserwowych (opcjonalnie) 4 duże kawałki marynowanej papryki
1 duży, soczysty pomidor (malinowy, najlepiej bawole serce)
keczup
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Grubszy kawałek sera (około 1,5 cm) grillujemy z obu stron na złocisty kolor. Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem i grillujemy do chrupkości. Kiełbaski kroimy wzdłuż w paski, smażymy na patelni z oliwą z oliwek z plastrami salami. Ogórki lub paprykę kroimy w paski. Usmażone wędliny nakładamy szybko do bułek i kładziemy plaster sera żeby się rozpuścił. Dodajemy ogórka lub paprykę oraz grupy plaster świeżego pomidora oraz ketchup. Smacznego!

Cevapi - Bośnia i Hercegowina
Cevapi to wałeczki z mielonego mięsa (wołowego w Bośni, baraniego, wieprzowego lub mieszanego w Serbii). Zazwyczaj podawane są z kajmakiem (słony ser powstający z kożuchów mleka) ajvarem czy krążkami cebuli.
Składniki:
500 g wołowiny
250 g baraniny
700 g wieprzowiny
1 białko z jajka
3 łyżki ajvaru (pasty paprykowej)
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżki papryki ostrej
1 łyżeczka tabasco lub innej pikantnej pasty
2 łyżki suszonej natki pietruszki
2 łyżki tymianku lub ziół prowansalskich
2 łyżki oleju lub oliwy
50 ml wody mineralnej
oliwa do smażenia
Wykonanie
Mięso umyć i zmielić. Cebulę bardzo drobno posiekać lub zmielić przez maszynkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przyprawy, sodę, wodę, oliwę do mięsa i dobrze wymieszać. Wyrabiać ok 15 minut masę, następnie odstawić na godzinkę do lodówki. Z powstałej masy formujemy małe kiełbaski, układamy je na sporym talerzu, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ponownie, na co najmniej godzinę do lodówki. Gotowe ćevapi grillujemy do momentu gdy mięso przestanie być surowe i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przepisy pochodzą ze strony www.shopalike.pl/dookola-europy-w-12-dan-na-grilla/