1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Co i jak grillują Europejczycy? Zobaczcie przepisy na dania...
fot. pixabay.com

Co i jak grillują Europejczycy? Zobaczcie przepisy na dania z grilla z różnych części Europy!

2 z 8
Gulyas - Węgry...
fot. fot.wikipedia

Gulyas - Węgry

Tradycyjne danie przyrządzane nad ogniskiem w specjalnym kociołku zwanym bograczem. Gulyas to węgierskie leczo z mięsem wołowym, papryką cebulą i czerwonym winem i przyprawami.

Składniki:
2 kg łopatki wołowej
15 dag wędzonej słoniny
po 1 łyżce stołowej papryki słodkiej, słodkiej wędzonej i ostrej grubo mielonej
3 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
2 duże cebule
po 1 papryce żółtej i zielonej
2 papryki chilli
łyżka stołowa kminku mielonego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
sól morska
szczypta pieprzu

Wykonanie
Słoninę kroimy w kostkę, topimy i smażymy pokrojone mięso aż się mocno zarumieni. Wyjmujemy mięso, przesmażamy słodką i ostrą suszoną paprykę, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso, przyprawy, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem.
Po godzinie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu następne 2-3 godziny.
Na koniec zaciągamy mąką, dodajemy pastę paprykową, doprawiamy pieprzem i solą
Smacznego!

3 z 8
Polser - Dania...
fot. Fot. Flickr

Polser - Dania

W Danii hot dog to znacznie więcej niż zwykły street food. Polser oznacza parówkę, czyli wieprzową kiełbaskę ze specjalnie barwioną na czerwono skórką. Grillowaną lub gotowaną serwuje się w towarzystwie musztardy, ketchupu i specjalnej, warzywnego sosu z piklami i przyprawami.

Składniki:
4 parówki
4 bułki pszenne do parówek
ketchup na bazie jabłek
musztarda
remulada - sos warzywny na bazie majonezu z przyprawami
3 ogórki piklowane
1 cebula

Wykonanie
Cebulę kroimy w drobne kawałki, na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną mąki i mieszamy z cebulą. Smażymy do złocistego koloru.
Parówkę grillujemy lub gotujemy w wodzie.
Bułkę opiekamy na grillu od środka. W bułce umieszczamy remuladę (lub majonez z przyprawami) następnie nakładamy parówkę, pokrojonego ogórka, ketchup, musztardę i posypujemy smażoną cebulką.

4 z 8
Speklap - Holandia...
fot. fot.wikipedia

Speklap - Holandia

Ten grubo pokrojony plaster boczku to tradycyjna potrawa grillowa Holendrów. Przed wrzuceniem na ruszt mięso marynuje się przez minimum kilka godzin w specjalnej marynacie na bazie sosu sojowego i przypraw.

Składniki:
300 g boczku pokrojonego w plastry
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pikantnej papryki
2 łyżki sosu sojowego
sok z połówki cytryny
szczypta soli i pieprzu

Wykonanie
W misce łączymy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy, dodajemy plastry boczku i dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Po tym czasie pieczemy na grillu z obu stron.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wjazd do Krakowa będzie usłany kwiatami. Prace obejmą niemal 4 hektary terenu

Wjazd do Krakowa będzie usłany kwiatami. Prace obejmą niemal 4 hektary terenu

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Południowa obwodnica Nowego Targu. Rozpoczynają się konsultacje społeczne

Zobacz również

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje

Kibice Puszczy Niepołomice przeżyli niebywałe emocje