
Co i jak grillują Europejczycy? Zobaczcie przepisy na dania z grilla z różnych części Europy!

Gulyas - Węgry
Tradycyjne danie przyrządzane nad ogniskiem w specjalnym kociołku zwanym bograczem. Gulyas to węgierskie leczo z mięsem wołowym, papryką cebulą i czerwonym winem i przyprawami.
Składniki:
2 kg łopatki wołowej
15 dag wędzonej słoniny
po 1 łyżce stołowej papryki słodkiej, słodkiej wędzonej i ostrej grubo mielonej
3 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
2 duże cebule
po 1 papryce żółtej i zielonej
2 papryki chilli
łyżka stołowa kminku mielonego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
sól morska
szczypta pieprzu
Wykonanie
Słoninę kroimy w kostkę, topimy i smażymy pokrojone mięso aż się mocno zarumieni. Wyjmujemy mięso, przesmażamy słodką i ostrą suszoną paprykę, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso, przyprawy, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem.
Po godzinie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu następne 2-3 godziny.
Na koniec zaciągamy mąką, dodajemy pastę paprykową, doprawiamy pieprzem i solą
Smacznego!

Polser - Dania
W Danii hot dog to znacznie więcej niż zwykły street food. Polser oznacza parówkę, czyli wieprzową kiełbaskę ze specjalnie barwioną na czerwono skórką. Grillowaną lub gotowaną serwuje się w towarzystwie musztardy, ketchupu i specjalnej, warzywnego sosu z piklami i przyprawami.
Składniki:
4 parówki
4 bułki pszenne do parówek
ketchup na bazie jabłek
musztarda
remulada - sos warzywny na bazie majonezu z przyprawami
3 ogórki piklowane
1 cebula
Wykonanie
Cebulę kroimy w drobne kawałki, na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną mąki i mieszamy z cebulą. Smażymy do złocistego koloru.
Parówkę grillujemy lub gotujemy w wodzie.
Bułkę opiekamy na grillu od środka. W bułce umieszczamy remuladę (lub majonez z przyprawami) następnie nakładamy parówkę, pokrojonego ogórka, ketchup, musztardę i posypujemy smażoną cebulką.

Speklap - Holandia
Ten grubo pokrojony plaster boczku to tradycyjna potrawa grillowa Holendrów. Przed wrzuceniem na ruszt mięso marynuje się przez minimum kilka godzin w specjalnej marynacie na bazie sosu sojowego i przypraw.
Składniki:
300 g boczku pokrojonego w plastry
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki pikantnej papryki
2 łyżki sosu sojowego
sok z połówki cytryny
szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
W misce łączymy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy, dodajemy plastry boczku i dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny. Po tym czasie pieczemy na grillu z obu stron.