Jak grillują Europejczycy? Poznaj potrawy z grilla z różnych krajów Europy [PRZEPISY]
Kumru - Turcja
Turcy to mistrzowie grilla. Poza powszechnie znanymi różnorodnymi kebabami, dużą popularnością cieszą się wśród nich kanapki z grillowaną kiełbasą wołową (sucukiem) oraz owczym serem kasseri, podawane w specjalnych bułkach wzbogaconych mąką z ciecierzycy i posypanych sezamem.
Składniki
4 bułki z sezamem (najlepiej z domieszką mąki sezamowej)
4 kiełbaski wołowe, ewentualnie wołowo-drobiowe
50 g salami
kilka ogórków konserwowych (opcjonalnie) 4 duże kawałki marynowanej papryki
1 duży, soczysty pomidor (malinowy, najlepiej bawole serce)
keczup
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Grubszy kawałek sera (około 1,5 cm) grillujemy z obu stron na złocisty kolor. Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem i grillujemy do chrupkości. Kiełbaski kroimy wzdłuż w paski, smażymy na patelni z oliwą z oliwek z plastrami salami. Ogórki lub paprykę kroimy w paski. Usmażone wędliny nakładamy szybko do bułek i kładziemy plaster sera żeby się rozpuścił. Dodajemy ogórka lub paprykę oraz grupy plaster świeżego pomidora oraz ketchup. Smacznego!