Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sardinnes - Hiszpania...
fot. Fot. Flickr

Jak grillują Europejczycy? Poznaj potrawy z grilla z różnych krajów Europy [PRZEPISY]

Sardinnes - Hiszpania

Jednym z klasycznych, hiszpańskich przysmaków na grilla są sardynki. Rybki grilluje się w całości (wnętrzności pozbywamy się, gdy są już upieczone) posypane tylko grubą solą morską, używając drewna do rozpalenia ogniska.

Składniki
ok. 3-4 większe sardynki na osobę
garść grubej soli
3 łyżki oliwy z oliwek
folia aluminiowa
cytryna

Wykonanie
Sardynki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku (nie patroszymy). Podstawki do grillowania, np z folii aluminiowej i smarujemy cienką warstwą oliwy, wsypujemy 1/2 garści grubej soli i wykładamy na nią osuszone rybki. Przed grillowaniem sardynki delikatnie kropimy oliwą i posypujemy grubą solą. Grillujemy z 2 stron. Gotowe rybki podajemy na półmisku, do tego koniecznie serwujemy pokrojoną w ćwiartki cytrynę, ewentualnie sos aioli. Popijamy białym winem lub zimnym piwkiem!

Zobacz również

Międzynarodowy Dzień Tańca w Żaganiu! Oni roztańczyli miasto!

Międzynarodowy Dzień Tańca w Żaganiu! Oni roztańczyli miasto!

Koalicja w szczecineckim starostwie z kilkoma niewiadomymi [zdjęcia]

Koalicja w szczecineckim starostwie z kilkoma niewiadomymi [zdjęcia]

Polecamy

Rusza budowa pierwszego gminnego żłobek w Starym Sączu

Rusza budowa pierwszego gminnego żłobek w Starym Sączu

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

„Bananowy botoks” to hit Internetu. Piękna skóra dzięki skórce od banana

Roman Jakuba: Myślę, że rywalom nie przeszkadzała murawa

Roman Jakuba: Myślę, że rywalom nie przeszkadzała murawa