Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gulyas - Węgry...
fot. fot.wikipedia

Jak grillują Europejczycy? Poznaj potrawy z grilla z różnych krajów Europy [PRZEPISY]

Gulyas - Węgry

Tradycyjne danie przyrządzane nad ogniskiem w specjalnym kociołku zwanym bograczem. Gulyas to węgierskie leczo z mięsem wołowym, papryką cebulą i czerwonym winem i przyprawami.

Składniki:
2 kg łopatki wołowej
15 dag wędzonej słoniny
po 1 łyżce stołowej papryki słodkiej, słodkiej wędzonej i ostrej grubo mielonej
3 liście laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
2 duże cebule
po 1 papryce żółtej i zielonej
2 papryki chilli
łyżka stołowa kminku mielonego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
sól morska
szczypta pieprzu

Wykonanie
Słoninę kroimy w kostkę, topimy i smażymy pokrojone mięso aż się mocno zarumieni. Wyjmujemy mięso, przesmażamy słodką i ostrą suszoną paprykę, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso, przyprawy, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem.
Po godzinie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu następne 2-3 godziny.
Na koniec zaciągamy mąką, dodajemy pastę paprykową, doprawiamy pieprzem i solą
Smacznego!

Zobacz również

Nowy lider wbił "czwórkę" w wyścigu po mistrzostwo. Skrót meczu Śląsk - Cracovia

Nowy lider wbił "czwórkę" w wyścigu po mistrzostwo. Skrót meczu Śląsk - Cracovia

Niepokojące doniesienia na temat Janiny i Tadeusza. Już nie są razem?

HIT DNIA
Niepokojące doniesienia na temat Janiny i Tadeusza. Już nie są razem?

Polecamy

Takiego wydarzenia w Nowym Sączu, jak HOLI Festival Kolorów, jeszcze nie było

Takiego wydarzenia w Nowym Sączu, jak HOLI Festival Kolorów, jeszcze nie było

Chciał kraść samochody spod lotniska w Krakowie i... zupełnie się pogubił

Chciał kraść samochody spod lotniska w Krakowie i... zupełnie się pogubił

PTTK zaprasza na weekendowe wycieczki

PTTK zaprasza na weekendowe wycieczki