
4. PALEO
To dieta, która ma skupić się na naśladowaniu sposobu żywienia przodków - a podstawą ich diety było mięso i warzywa. Wykluczamy produkty przetworzone, zboża i cukier. To dieta dla osób, które np. walczą z alergiami - wykluczenie z diety zbóż i cukru sprawia, że nasz organizm zaczyna inaczej funkcjonować.
CO JEŚĆ, CZEGO UNIKAĆ:
- jeść mięso, warzywa, owoce
- ryby, orzechy, nierafinowane oleje
- nasiona, jajka, strączki
- unikamy soli, zbóż, nabiału, produktów wzbogaconych cukrem rafinowanym
- nie jemy żywności przetworzonej, bo unikamy również soli - skupiamy się na ziołach i olejach nierafinowanych

5. FLEKSITARIAŃSKA
Inaczej elastyczny wegetarianizm - oznacza to, że jemy mnóstwo warzyw, ale od czasu do czasu pozwalamy sobie na mięso, bo właśnie ono dostarcza składników, które ciężko pozyskać z produktów niemięsnych.
CO JEŚĆ, CZEGO UNIKAĆ
- jemy warzywa, owoce, strączki
- nabiał i

6. MIND
To dieta dla mózgu - jest połączeniem DASH i ŚRÓDZIEMNOMORSKIEJ. Oznacza to, że na naszym talerzu ląduje dużo zdrowej, nieprzetworzonej żywności, którą wzbogacamy nierafinowanymi tłuszczami, produktami zbożowymi i strączkami.
CO JEŚĆ, CZEGO UNIKAĆ
- jemy mięso, warzywa (zwłaszcza zielone)
- strączki, orzechy, owoce
- unikamy czerwonego mięsa (ale nie czerwonego wina), tłustych serów i

7. WEGETARIAŃSKA
Jest mniej rygorystyczna niż dieta wegańska, bo nie wyklucza np. nabiału. Nasz talerz jest kolorowy, czujemy się lekko i chudniemy. Ważna jest suplementacja.
CO JEŚĆ, CZEGO UNIKAĆ
- zboża, strączki, owoce
- warzywa, tłuszcze, nabiał
- unikamy soli, nie jemy mięsa
- nie jemy niektórych żelek, galaretek i dżemów, bo zawierają żelatynę, która jest pochodzenia zwierzęcego