1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Przygotowanie rosołu nie jest trudne, o ile pamięta się o...
fot. pixabay.com/guvo59

Przygotowanie rosołu nie jest trudne, o ile pamięta się o kilku cennych wskazówkach.

2 z 7
Klarowny, złocisty i intensywny w aromacie. Szybki rosół...
fot. pixabay.com/monica1607

Dobry rosół jest...?

Klarowny, złocisty i intensywny w aromacie. Szybki rosół można zrobić na każdym mięsie, dodać trochę warzyw, zanęcić kostką rosołową i gotowe. Smak i jakość takiej zupy znacznie odbiega jednak od tradycji. Na wsiach stosowanie wzmacniaczy jest nie do pomyślenia, przepisy wędrują z pokolenia na pokolenia i oparte są o naturalne składniki.

3 z 7
W polskiej historii rosół gotowano na różnej zwierzynie, w...
fot. pixabay.com/kalhh

Rosół kiedyś

W polskiej historii rosół gotowano na różnej zwierzynie, w zależności od epoki zmieniały się też przyprawy. Bywało, że na stołach lądowała waza z wywarem na bazie kuropatw, gołębi lub dziczyzny, doprawiona grzankami lub cytrusami. Na początku XX wieku stawiano na mięsa wołowe, dziś miesza się je z drobiowym lub całkowicie wybiera ptactwo.

4 z 7
Trzymanie się kilku wskazówek pomoże uniknąć kulinarnej...
fot. pixabay.com/guvo59

Tych błędów nie popełniaj przy gotowaniu rosołu

Trzymanie się kilku wskazówek pomoże uniknąć kulinarnej wpadki. Surowego mięsa nie wrzucamy na gorącą wodę, ale na zimną. Mięso, na którym robimy wywar, powinno być świeże, a jeśli wyciągamy je z zamrażarki, trzeba je najpierw rozmrozić. Warto trzymać się proporcji, zbyt duża ilość wody nie wyciągnie z mięsa odpowiedniego smaku. Cebula do zupy powinna być opalona, a całość musi gotować się na wolnym ogniu kilka godzin.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Podróżnicy na Dach Świata jadą... starym autem. Pokonali nim krainę lodu i pustynię

Podróżnicy na Dach Świata jadą... starym autem. Pokonali nim krainę lodu i pustynię

Nowa kładka w Krakowie rośnie w oczach. Co za operacja! Wielkie elementy płyną Wisłą

Nowa kładka w Krakowie rośnie w oczach. Co za operacja! Wielkie elementy płyną Wisłą

Smutek w Niepołomicach. Puszcza spada z ekstraklasy

Smutek w Niepołomicach. Puszcza spada z ekstraklasy

Zobacz również

Nowa kładka w Krakowie rośnie w oczach. Co za operacja! Wielkie elementy płyną Wisłą

Nowa kładka w Krakowie rośnie w oczach. Co za operacja! Wielkie elementy płyną Wisłą

Oranżeria Warszewicza. Nowa atrakcja Ogrodu Botanicznego w Krakowie została otwarta!

Oranżeria Warszewicza. Nowa atrakcja Ogrodu Botanicznego w Krakowie została otwarta!