Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
W polskiej historii rosół gotowano na różnej zwierzynie, w...
fot. pixabay.com/kalhh

Jak zrobić prawdziwy wiejski rosół? Na kurze czy bażancie zachwyci smakiem. Tych błędów nie popełniaj przy gotowaniu. Oto przepisy gospodyń

Rosół kiedyś

W polskiej historii rosół gotowano na różnej zwierzynie, w zależności od epoki zmieniały się też przyprawy. Bywało, że na stołach lądowała waza z wywarem na bazie kuropatw, gołębi lub dziczyzny, doprawiona grzankami lub cytrusami. Na początku XX wieku stawiano na mięsa wołowe, dziś miesza się je z drobiowym lub całkowicie wybiera ptactwo.

Zobacz również

Dzień Ziemi na rynku w Kazimierzy Wielkiej. Były ekologiczne upominki [ZDJĘCIA]

Dzień Ziemi na rynku w Kazimierzy Wielkiej. Były ekologiczne upominki [ZDJĘCIA]

Trefl - drużyna skrojona na lokaty tuż za podium

Trefl - drużyna skrojona na lokaty tuż za podium

Polecamy

Koniec sezonu skiturowego w Tatrach. Od poniedziałku 29 kwietnia zakaz jazdy

Koniec sezonu skiturowego w Tatrach. Od poniedziałku 29 kwietnia zakaz jazdy

Kiedy zbierzesz młode pędy sosny? To już czas!

Kiedy zbierzesz młode pędy sosny? To już czas!

Udane „Chelebobranie” w gminie Kęty. Uzbierało się na samolot

Udane „Chelebobranie” w gminie Kęty. Uzbierało się na samolot