1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. Anna Kaczmarz / Polska Press
Pamiętaj o zasadach bezpiecznego grzybobrania
2 z 9

fot. Fot. Mariusz Kapała / Gazeta Lubuska
Ministerstwo Zdrowia: Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów)
3 z 9

fot. Anna Kaczmarz / Polska Press
MZ: Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
4 z 9

fot. Fot. Malgorzata Genca / Polska Press
MZ: Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.