Jedzenie, które uszczęśliwia
Jedzenie to nie tylko czynność pozwalająca na przeżycie, ale głęboko zakorzeniony element naszej kultury - nie bez powodu. Okazuje się, że to właśnie praca jelit wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne.
Jelita mają z mózgiem specjalne, bezpośrednie połączenie, którym informują go o naszym „życiu wewnętrznym” – Magdalena Rybner, specjalistka medycyny rodzinnej.
Oznacza to, że impulsy z jelit trafiające do kilku obszarów naszego mózgu za pomocą nerwu błędnego bezpośrednio wpływają na jego pracę, szczególnie w zakresie odczuwanych emocji, motywacji i procesów zapamiętywania.
Powiązanie psychiki z pracą jelit łatwo zaobserwować w życiu codziennym. Nie bez powodu silny stres odczuwamy właśnie w brzuchu, jako zupełnie fizyczne doznanie. Jak pisze mikrobiolog Giulia Enders w książce Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała, jelita to „gigantyczny matrix, który rejestruje nasze życie wewnętrzne i oddziałuje na podświadomość.”
Nic więc dziwnego, że spożywanie produktów pozytywnie wpływających na pracę jelit może przełożyć się bezpośrednio na nasze poczucie zadowolenia i spokoju. Dodatkowo pewne produkty wspomagają produkcję serotoniny i endorfiny - czyli tzw. hormonów szczęścia. Co zatem jeść, by mieć lepszy humor?
Złote zasady dobrego samopoczucia
Co jeść, aby czuć się lekko i zdrowo, czyli po prostu dobrze? Kieruj się poniższymi zasadami:
- Jedz owoce i warzywa sezonowe
- Pij dużo wody, odstaw kolorowe napoje
- Zadbaj o produkty bogate w witaminy z grupy B
- Zamiast słodyczy składających się z cukrów prostych, postaw na gorzką czekoladę
- Zamień produkty oparte o białą mąkę na ich pełnoziarniste odpowiedniki
