5 z 11
Poprzednie
Następne
Jesienny obiad – przepisy. TOP 10 pomysłów na pyszny rozgrzewający obiad. Propozycje Czytelników [PRZEPISY]
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem i pieczarkami
Składniki
pojedyncza pierś z kurczaka
40 dag makaronu
20 dag pieczarek
pół pora
20 dag sera żółtego
200 ml mleka
200 ml śmietany 18 proc.
łyżka mąki
Wykonanie
Makron ugotować al dente (lekko twardy). Przyprawionego solą i pieprzem kurczaka usmażyć, a pieczarki podsmażyć na maśle. Gdy będą miękkie, dodać pora i przez chwilę poddusić. Do podduszonych pieczarek i pora dolać mleka oraz łyżkę mąki. Wymieszać i dodać śmietanę. Dusić przez około 5-8 minut. Do naczynia żaroodpornego dać makaron i kurczaka. Wymieszać z sosem porowo-pieczarkowym. Na wierzch nasypać ser i dodać kilka pieczarek oraz kilka plasterków pora. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.
Przepis Aleksandry Faiks