1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Macie ochotę na pyszny jesienny obiad? Zobaczcie propozycje...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Macie ochotę na pyszny jesienny obiad? Zobaczcie propozycje naszych Czytelników.

2 z 12
Leczo tradycyjne od Koła Gospodyń Wiejskich...
fot. Fot. KGW z Konaszówki

Leczo tradycyjne od Koła Gospodyń Wiejskich

Składniki
3 cebule
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
olej lub oliwa do smażenia
0,50 kg kiełbasy
60 dag pomidorów krojonych bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki pikantnego keczupu
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie lub oleju.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub brytfanki, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać ją do duszonej papryki, wymieszać całość i kontynuować duszenie.
Kiełbasę pokroić drobno, podsmażyć na patelni pozostawionej po smażeniu cebuli, dodać do garnka z warzywami.
Dusić całość, aż papryka zupełnie zmięknie i smaki się dobrze wymieszają (ok. 20 minut).Pomidory naciąć na krzyż, zanurzyć na cedzaku na minutę do wrzącej wody, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki.
Do lecza dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup. Doprawić czosnkiem i papryką w proszku. Dusić jeszcze 10 minut i na koniec doprawić solą i pieprzem. Można też doprawić ostrą papryką.
Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym jest smaczniejsze, dlatego najlepiej nie spieszyć się i dusić je długo na małym ogniu. Odgrzewane jest wyśmienite!
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

3 z 12
Fasolka po bretońsku...
fot. Fot. Joanna Tokarz

Fasolka po bretońsku

Składniki
500 g fasoli Jaś
50 dag wędzonego boczku
50 dag kiełbasy (np śląska, toruńska)
1 puszka pomidorów (400 g)
4 łyżki prażonej cebulki
2 ząbki czosnku
4 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
150 g przecieru pomidorowego
1 pełna łyżka mąki
sól, pieprz do smaku
2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli
3 łyżki suszonego majeranku

Wykonanie
Fasolę namoczyć w zimnej wodzie min. 12 godzin, następnie wybrać ziarenka jeśli są nadpsute i zalać świeżą wodą (ok. 3 litry). Gotować przez minimum godzinę na wolnym ogniu.
W czasie gotowania fasoli podsmażyć najpierw sam boczek pokrojony w kostkę, a następnie z pokrojoną kiełbasą. Przyrumienione przełożyć do garnka z fasolą pozostawiając tłuszcz na patelni. Do garnka dodać także pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, czosnek i prażoną cebulkę, doprawić przyprawą do dań z fasoli, solą oraz pieprzem. Gotować do miękkości grochu- jeszcze około jedną godzinę.
Na wytopionym z boczku i kiełbasy tłuszczu przygotować zasmażkę. Do rozgrzanego dodać odmierzoną ilość mąki i energicznie wymieszać, przełożyć do fasolki dobrze roztrzepując, doprowadzić do zagotowania, dodać suszony majeranek przetarty w moździerzu lub w dłoniach.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

4 z 12
Rozgrzewająca, prosta zupa z dyni z dodatkiem gałki...
fot. fot. pixabay

Rozgrzewająca, prosta zupa z dyni z dodatkiem gałki muszkatołowej, świeżego imbiru i chili

Składniki
średnia dynia
2 małe cebule
chilli
olej
½ kubka śmietany
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
kawałek świeżego imbiru
sól do smaku
grzanki

Wykonanie
Dynię i cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać chilli, gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru (startego na tarce), sól i pieprz do smaku. Gotować do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała.
Zupę zblendować, następnie nabrać trochę zupy do osobnego naczynia i zmiksować z śmietaną. Wlać do zupy, zagotować. Doprawić jeszcze do smaku. Podawać z grzankami.
Przepis naszej Czytelniczki Justyny Kalemby

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

O teatrze i aktorstwie od podszewki. Tego na scenie nie widzimy. Premiera w STU

O teatrze i aktorstwie od podszewki. Tego na scenie nie widzimy. Premiera w STU

To była demolka! Wisła rozpędza się przed decydującą batalią o ekstraklasę

To była demolka! Wisła rozpędza się przed decydującą batalią o ekstraklasę

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Zobacz również

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Drzewo runęło na zaparkowane samochody w Tarnowie. Uszkodzona linia energetyczna

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie