5 z 12
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem i pieczarkami...
fot. Fot. Aleksandra Faiks

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem i pieczarkami

Składniki
pojedyncza pierś z kurczaka 
40 dag makaronu 
20 dag pieczarek
pół pora
20 dag sera żółtego
200 ml mleka
200 ml śmietany 18 proc.
łyżka mąki

Wykonanie
Makron ugotować al dente (lekko twardy). Przyprawionego solą i pieprzem kurczaka usmażyć, a pieczarki podsmażyć na maśle. Gdy będą miękkie, dodać pora i przez chwilę poddusić. Do podduszonych pieczarek i pora dolać mleka oraz łyżkę mąki. Wymieszać i dodać śmietanę. Dusić przez około 5-8 minut. Do naczynia żaroodpornego dać makaron i kurczaka. Wymieszać z sosem porowo-pieczarkowym. Na wierzch nasypać ser i dodać kilka pieczarek oraz kilka plasterków pora. Zapiekać około 20 minut w 180 stopniach.
Przepis Aleksandry Faiks

6 z 12
Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Ostra, rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa

Składniki
50 dag mięsa wołowego na gulasz
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 łyżki smalcu
pomidory w puszce
ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
litr bulionu warzywnego
4 ziemniaki
sól, pieprz do smaku

Wykonanie
W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć.
Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga Ostra na słodko

7 z 12
Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Zapiekanka z kapustą kiszoną, klopsami i ziemniakami

Składniki
50 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
60 dag kapusty kiszonej
1 cebula
1 szklanka wody
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżeczki kminku
50 dag ziemniaków
oliwa
sól
pieprz

Wykonanie
Do mięsa mielonego dodać jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kuleczki. Na rozgrzanej oliwie smażyć klopsy po około 5 minut z każdej strony.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Do cebuli dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Wymieszać. Kapustę podlać wodą i dusić na małym ogniu około 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
W naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie porcje kapusty, ziemniaków oraz klopsy. Wierzch oprószyć solą i pieprzem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga W tradycyjnej kuchni Kasi

8 z 12
Wołowe ragout z fasolą...
fot. Fot. Violetta Grzelka

Wołowe ragout z fasolą

Składniki
ok. 600 g wołowiny pieczeniowej zmielonej
1-2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
puszka czerwonej fasoli
puszka cieciorki
groszek świeży, mrożony lub z puszki
pomidory świeże lub z puszki (cale lub krojone)
3 łyżki oliwy
1-2 pęczki natki kolendry ewentualnie pietruszki
przyprawy zmielone: 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, 1/2 łyżeczki chilli (w płatkach), 1-2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, sól do smaku.

Wykonanie
Oczyścić i pokroić w kostkę papryki. Na dużej, głębokiej patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli): zmieloną kolendrę, paprykę czerwoną, chili w płatkach, kumin oraz pieprz.
Wymieszać przyprawy z cebulą i po kilkudziesięciu sekundach, kiedy tylko uwolni się aromat, dodać przygotowane papryki. Po kilku minutach, jak papryki zmiękną dodać zmielone mięso wołowe.
Podsmażać kolejne 5-10 minut mieszając co jakiś czas aż mięso równomiernie zmieni kolor. Następnie podlać niewielką ilością wody, doprawić do smaku solą (ok. 2 łyżeczki) i dusić pod przykryciem kilkanaście minut uważając aby nie przypalić. W razie potrzeby dolać trochę wody. Następnie dodać odcedzoną fasolę, cieciorkę oraz pomidory.
Pogotować na niewielkim ogniu pod przykryciem kilka minut.
Na sam koniec dodać zielony groszek i ugotować do miękkości. Na koniec uzupełnić ragout wodą, jeśli jest za gęste i ewentualnie doprawić do smaku solą. Podawać z pieczywem, ryżem, kaszą, kluseczkami oraz z dużą ilością posiekanej kolendry lub natki pietruszki.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

„Przerwane zostały wały Wisły!”. Tak 15 lat temu Kraków walczył z wielką wodą

„Przerwane zostały wały Wisły!”. Tak 15 lat temu Kraków walczył z wielką wodą

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

"Hańba! Wstyd! Dość!". Protest przed siedzibą dyrekcji ochrony środowiska w Krakowie

"Hańba! Wstyd! Dość!". Protest przed siedzibą dyrekcji ochrony środowiska w Krakowie

Zobacz również

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Dwa awanse Zwolińskiej w ME. Jeden w świetnym stylu, drugi z "wypadkiem przy pracy"

Też staliście w tych kolejkach? Nic dziwnego, to był wyjątkowy wieczór w Krakowie

Też staliście w tych kolejkach? Nic dziwnego, to był wyjątkowy wieczór w Krakowie