

Wyrzucanie jedzenia
Badacze wskazują, że ok. 33-50% wytworzonego jedzenia nigdy nie zostaje spożyte. Rocznie na świecie wyrzuca się 1,3 miliarda ton żywności - przestrzeń, która jest potrzebna do jej wyprodukowania jest większa niż teren Chin. Rozkładająca się na śmietnisku żywność wydziela metan, który jest o wiele bardziej szkodliwy niż dwutlenek węgla. Według raportu opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności Polacy najczęściej wyrzucają wędliny, pieczywo, owoce i jogurty. Warto przy tym podkreślić, że do wyprodukowania kilograma wieprzowiny potrzebne jest prawie 6000 litrów wody.
Co możesz zrobić? Rób mniejsze zakupy, wybieraj dobre jakościowo produkty i pilnuj terminów ważności.

Wyrzucanie baterii do odpadów mieszanych
Chociaż w wielu miejscach publicznych znajdziemy pojemniki do recyklingu baterii, niestety często trafiają one do koszy na odpady mieszane. Gdy bateria rdzewieje, wypływają z niej szkodliwe związki chemiczne, które trafiają do gleby i wody. Wydzielający się podczas rozkładu lit wywołuje pożary śmietnisk, czasem płonących latami.
Co możesz zrobić? Wyrzucaj baterie tylko i wyłącznie do specjalnie do tego przeznaczonych pojemników.

Kupowanie wody w plastikowych butelkach
Każdego roku na świecie wypija się 50 miliardów butelek wody. Do ich wyprodukowania zużywa się 17 milionów baryłek ropy. Tylko 23% zużytych butelek zostaje później przetworzonych. Dlatego też coraz więcej miast, takich jak San Francisco, decyduje się na zakaz sprzedaży butelkowanej wody i wprowadza kampanię na rzecz picia wody z kranu.
Co możesz zrobić? Pij wodę z kranu. Jeżeli jakość wody wydaje ci się wątpliwa - użyj filtra. Wychodząc z domu, zabierz z sobą bidon.