![Kalafior. 6 pomysłów na dania z kalafiorem naszych Czytelników [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/fb/cd/5b223cfec6ad6_o_large.jpg)

Kalafior z bułką tarta Iwony Łabędź
Składniki
1 kalafior
masło
bułka tarta
Wykonanie
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło, dodać do niego bułkę tartą. Ugotowanego kalafiora odsączyć i polać zarumieniona bułką tartą.

Prosta sałatka kalafiorowa-brokułowa Justyny Kalemby
Składniki
1 brokuł
1 kalafior
1 opakowanie rodzynek
40 dag wędzonego boczku
majonez
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Boczek podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Wymieszać z rodzynkami i boczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Połączyć wszystko z majonezem. Odstawić na całą noc do lodówki.

Mizeria z młodego ogórka gruntowego z dodatkiem kalafiora i (lub) koperku Marty Góry
Składniki
ogórki gruntowe - w dowolnej ilości
młoda cebula (można dać szczypior)
jogurt grecki lub inny gęsty
sól, pieprz, cukier do smaku
kalafior- dowolna ilość, może być tzw. „symboliczna” lub pozostała po innym daniu
koperek
Wykonanie
Ogórki pokroić na cienkie plasterki, dodać pokrojoną cebulę i posolić oraz dodać nieco cukru. Ogórki puszczają sok, odlać go kilkakrotnie (w ten sposób pozbywamy się specyficznego smaku, który nie każdemu pasuje po zjedzeniu mizerii). Kalafior ugotować, podzielić na różyczki, ostudzić. Koperek pokroić drobniutko. Połączyć mizerię z kalafiorem i koperkiem. Dodać jogurt, wg uznania pieprz, wymieszać.