5 z 8
Pieczony kalafior na ostro Andżeliki Knop...
fot. Andżelika Knop

Pieczony kalafior na ostro Andżeliki Knop

Składniki
główka kalafiora
pół łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka kurkumy
łyżeczka czosnku w proszku
szczypta mielonego kminku
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
szczypta pieprzu
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

Kalafior podzielić na małe różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie, tak  aby był al dente. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W misce wymieszać oliwę z przyprawami, dodać różyczki kalafiora i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Kalafior umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30. minut. Podawać z sosem czosnkowym lub dowolnymi dodatkami.

6 z 8
Kotlety z kalafiora Katarzyny Jaworek...
fot. Katarzyna Jaworek

Kotlety z kalafiora Katarzyny Jaworek

Składniki
1 kalafior
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie
Kalafiora ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjąć i przestudzić. Kalafiora rozdrobnić na małe różyczki. Do kalafiora dodać jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować owalne kotleciki. Kotlety usmażyć z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym oleju.

7 z 8
Grillowany kalafior z łososiem Agnieszki Sznajder...
fot. Agnieszka Sznajder

Grillowany kalafior z łososiem Agnieszki Sznajder

Składniki dla 4 osób
1 kalafior
50/60 dag filetów lub medalionów z łososia
płatki czosnku
sól
pieprz cytrynowy lub czarny
oliwa z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
majeranek
mąka

Wykonanie
Kalafior podzielić na małe kawałki, ułożyć na formie do pieczenia, polać oliwą, posypać solą, pieprzem i płatkami czosnkowymi. W piekarniku ustawić grill lub termoobieg, rozgrzać piekarnik do 175 stopni.
Zapiekać kalafiora przez 60 minut, obracając często, aby równo się opiekał. Oliwę dozować według potrzeby. Jeśli grillujemy pod chmurką to wystarczy tacka aluminiowa jednorazowa do położenia na ruszcie, a reszta
pozostaje bez zmian. Jeśli macie grill elektryczny ułożyć kalafiora bezpośrednio na ruszcie.
Filety z łososia posolić, posypać pieprzem cytrynowym i majerankiem, skropić kilkoma kroplami cytryny. Przygotowaną rybę przełożyć na ruszt lub na tackę. Delikatnie obracać podczas pieczenia. Podawać z grillowanym kalafiorem.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Kadeci z całej Polski w Zakopanem. Pokazy musztry wojskowej na Placu Niepodległości

Kadeci z całej Polski w Zakopanem. Pokazy musztry wojskowej na Placu Niepodległości

Te małopolskie miasta wyludniają się w zastraszającym tempie

Te małopolskie miasta wyludniają się w zastraszającym tempie

Polecamy

Afryka w sercu Olkusza. Niezwykłe muzeum, które trzeba zobaczyć

Afryka w sercu Olkusza. Niezwykłe muzeum, które trzeba zobaczyć

Te małopolskie miasta wyludniają się w zastraszającym tempie

Te małopolskie miasta wyludniają się w zastraszającym tempie

Polska stawia na satelity. Armia dostanie „oczy” w kosmosie

Polska stawia na satelity. Armia dostanie „oczy” w kosmosie