Powierzchnia uprawy buraków cukrowych wynosi około 240 tys. ha - jest nieznacznie większa jak przed rokiem. Jak wskazuje IERiGŻ, warunki pogodowe w okresie wegetacji były zmienne, ale na ogół niekorzystne.
- Średni plon korzeni wyniesie około 60 t/ha, a technologiczny plon cukru około 9 t/ha. W związku z tym produkcja cukru wyniesie około 2150 tys. ton. Produkcja będzie większa od krajowego zużycia (ok. 1800 tys. ton) i konieczny będzie duży eksport - opisuje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Dodajmy, że w kampanii 2019/2020 buraki cukrowe będą przerabiane w 17 cukrowniach. Jedna została wyłączona z produkcji.
W pierwszym półroczu 2019 r. eksportowano znad Wisły 374 tys. ton cukru (ze względu na dużą produkcję w kampanii 2018/2019). Na rynku unijnym sprzedano 178,5 tys. ton po średniej cenie 362 euro za tonę. Największymi odbiorcami w UE były:
- Rumunia (67,7 tys. t)
- Niemcy (52,7 tys. t)
- Włochy (12,2 tys. t)
Sprawdź również: Pietruszka nawet 5 razy tańsza niż 2 miesiące temu. Ceny warzyw we wrześniu 2019
Jak podaje Krajowa Spółka Cukrowa, w tym roku współpracuje z blisko 15 tysiącami plantatorów.
"10 września skup i przerób buraków cukrowych zaczęła Cukrownia w Werbkowicach. 14 września ruszy kampania w Malborku. 18 września kampanię rozpoczną Cukrownie Dobrzelin, Kluczewo i Krasnystaw. 28 września kampania zacznie się w Kruszwicy i Nakle nad Notecią", czytamy w oficjalnym komunikacie.
Przypomnijmy, że w kampanii cukrowniczej 2018/2019 spółka wyprodukowała łącznie ponad 910 tys. ton cukru.
Ostatnie inwestycje? Na liście m.in. plac w Kluczewie, dyfuzor w Krasnymstawie, linia oceny surowca w Kruszwicy, linia podawania buraka w Nakle czy agregaty pompowe na produktowni w Dobrzelinie.
Źródła: KSC, IERiGŻ
