

Stany Zjednoczone
Typowe śniadanie w Stanach Zjednoczonych różni się w zależności od regionu. Najczęściej Amerykanie jedzą posiłek złożony z jajek, bekonu lub płatków kukurydzianych, popijanych kawą, mlekiem lub sokiem. Bardzo popularne są słodkie wypieki, takie jak pączki, muffiny, gofry, a zwłaszcza puszyste naleśniki.

Japonia
Tradycyjne japońskie śniadanie składa się głównie z ryżu i zupy miso (zupy z tradycyjnej gęstej pasty, produkowanej z fermentowanej soi). Do tego dodawany jest element zawierający proteiny (często grillowana ryba), a oprócz tego inne elementy np. piklowane warzywa lub kawałki suszonych, doprawionych wodorostów.

Indie
Śniadanie w Indiach różni się od regionu, jednak najczęściej nie różni się od obiadu i kolacji. Na pierwszy posiłek najczęściej jada się podpłomyki (roti) lub cienkie jak papier naleśniki wyrabiane z soczewicy i mąki ryżowej (dosa). Do tego podaje się zupy z soczewicy (sambar), doprawione ziemniaki oraz rozmaite sosy i chutneye.