Gotowe ciasto francuskie to doskonała baza do przygotowania finger foods. Dlatego wśród przekąsek serowanych na przykład na domówkach, nie może zabraknąć paluchów z ciasta francuskiego.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 serek naturalny do smarowania
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki miodu płynnego
Składniki na mus ze śliwek kalifornijskich
- 200 g śliwek kalifornijskich
- sok z dużej cytryny
- 8 łyżek wody
Wykonanie
W małym rondelku poddusić śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości. Całość zblendować na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmarować warstwą musu oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokroić na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak „spiralkę”. Paluchy układać obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polać płynnym miodem. Całość piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (opcja termoobieg).
Źródło: 20m2 Łukasza
Sposób na mały głód? Spróbuj tych przekąsek [TOP 10]
