https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Karnawałowe paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich [PRZEPIS]

Redakcja
materiały prasowe
Karnawałowe paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich

Gotowe ciasto francuskie to doskonała baza do przygotowania finger foods. Dlatego wśród przekąsek serowanych na przykład na domówkach, nie może zabraknąć paluchów z ciasta francuskiego.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 serek naturalny do smarowania
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki miodu płynnego

Składniki na mus ze śliwek kalifornijskich

  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • sok z dużej cytryny
  • 8 łyżek wody

Wykonanie
W małym rondelku poddusić śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości. Całość zblendować na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmarować warstwą musu oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokroić na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak „spiralkę”. Paluchy układać obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polać płynnym miodem. Całość piec przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni (opcja termoobieg).

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska