Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przez wieki podstawą wieczerzy wigilijnej były dania z ryb...
fot. Joanna Urbaniec

Karp z chałką i przekładaniec krakowski, czyli Wigilia po krakowsku. Te tradycyjne dania pojawiają się na świątecznym stole

RYBA

Przez wieki podstawą wieczerzy wigilijnej były dania z ryb słodkowodnych. Obecnie kulinarnym symbolem wigilii jest karp. To stosunkowo nowa tradycja – sięga końcówki lat 40. XX wieku, a pomysłodawcą wprowadzenia karpia na wigilijne stoły miał być minister przemysłu Hilary Minc.

Zazwyczaj podaje się go obsmażonego w panierce. W niektórych krakowskich domach jada się karpia po żydowsku: obgotowane w wywarze rybnym kawałki mięsa podaje się w galaretce rybnej, z cebulą, migdałami, rodzynkami. Drugą ważną rybą na świątecznym stole jest śledź marynowany w przeróżnych dodatkach.

Wyjątkiem na skalę krajową jest serwowanie do karpia chałki (lekko słodkie ciasto drożdżowe) zaplecionej w tradycyjny warkocz.

Zobacz również

EkoJarmark we Włocławku 5 maja 2024 - wędliny, pieczywo, miody, przetwory. Zdjęcia

EkoJarmark we Włocławku 5 maja 2024 - wędliny, pieczywo, miody, przetwory. Zdjęcia

Włókniarz 39:51 Motor. Włókniarz na dnie tabeli, Motor niepokonany lideruje

Włókniarz 39:51 Motor. Włókniarz na dnie tabeli, Motor niepokonany lideruje

Polecamy

Juvenia Kraków straciła pozycję lidera ekstraligi

Juvenia Kraków straciła pozycję lidera ekstraligi

Siódme kolejne pole position Verstappena

Siódme kolejne pole position Verstappena

Niedziela pełna sportowych emocji. Gdzie i o której obejrzeć?

Niedziela pełna sportowych emocji. Gdzie i o której obejrzeć?