https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kasza z warzywami [PRZEPIS]

Dorota Wójcicka
Przepis na kaszę z warzywami.

Dorota Wójcicka mieszka w Niepołomicach. Prowadzi blog Daktyle w czekoladzie.

Składniki

  • 1/2 szklanka kaszy pęczak (100 g)
  • 2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki amarantusa
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki pestek słonecznika
  • średnia marchewka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 200 g brokuła
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie
Do rondelka wlać wodę, posolić, wsypać kaszę pęczak, gotować pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dosypać amarantusa, gotować następne 10 minut, dosypać komosę ryżową, gotować jeszcze 5 minut. Zostawić pod przykryciem jeszcze na 10 minut.

Marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki.

Na patelnię wlać oliwę, wsypać marchew i cebulę, mieszając podsmażyć ok. 1 minuty. Dodać brokuł, mieszając smażyć jeszcze ok. 2-3 minut.

Warzywa połączyć z kaszą, wymieszać. Można podawać zarówno jako osobne danie jak i jako dodatek do mięsa czy ryby.

Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wybrane dla Ciebie

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Cyberataki GRU uderzają w Polskę. Firmy, logistyka i zwykli użytkownicy na celowniku

Cyberataki GRU uderzają w Polskę. Firmy, logistyka i zwykli użytkownicy na celowniku

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska