Dorota Wójcicka mieszka w Niepołomicach. Prowadzi blog Daktyle w czekoladzie.
Składniki
- 1/2 szklanka kaszy pęczak (100 g)
- 2 szklanki wody
- 1/3 szklanki amarantusa
- 1/4 szklanki komosy ryżowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki pestek słonecznika
- średnia marchewka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 200 g brokuła
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
Do rondelka wlać wodę, posolić, wsypać kaszę pęczak, gotować pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dosypać amarantusa, gotować następne 10 minut, dosypać komosę ryżową, gotować jeszcze 5 minut. Zostawić pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
Marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki.
Na patelnię wlać oliwę, wsypać marchew i cebulę, mieszając podsmażyć ok. 1 minuty. Dodać brokuł, mieszając smażyć jeszcze ok. 2-3 minut.
Warzywa połączyć z kaszą, wymieszać. Można podawać zarówno jako osobne danie jak i jako dodatek do mięsa czy ryby.
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN