
Dojrzewające jeżyny na początku sierpnia. Owoce jeżyny są cennym źródłem m.in. witamin C oraz K, błonnika, manganu, polifenoli (antocyjanów) oraz elagotanin. Liście mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, wylicza Małopolski ODR.

Plantacje jeżyny, której większość odmian owocuje na pędach dwuletnich.

Zakładając plantację ze zdrowego materiału roślinnego, można zapobiegać występowaniu przede wszystkim chorób wirusowych, ale także wielu chorób bakteryjnych i grzybowych oraz szkodników często trudnych do zwalczenia.

Niekontrolowany rozwój zachwaszczenia ogranicza wzrost i plonowanie roślin uprawnych. Chwasty konkurują z krzewami o wodę, substancje pokarmowe i światło; mają niekorzystne oddziaływanie chemiczne (allelopatia); pogarszają warunki fitosanitarne, co sprzyja rozwojowi chorób grzybowych oraz szkodników, w tym gryzoni. Największe zagrożenia powoduje rozwój zachwaszczenia w okresie kwiecień – lipiec.