Zobaczcie przepis na tzw. pyzy jarmarczne. Są łatwe w przygotowaniu i pyszne. Przepisem podzieliła się nasza Czytelniczka Paulina Nosek.
Składniki
- 1,5 kg ziemniaków
- 300 g twarogu lub bundzu
- biała cebula
- ząbek czosnku
- 2 kabanosy
- łyżeczka smalcu
- sól i pieprz do smaku
- kawałek słoniny
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę pokroić na mniejsze kawałki i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Drugą połowę zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach (tej najostrzejszej, wypukłej) i mocno odcisnąć w czystej ściereczce.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z surowymi ziemniakami i wyrobić ciasto. Na łyżeczce smalcu podsmażyć drobno posiekaną cebulę ze startym czosnkiem. Bundz oraz zeszkloną cebulę zemleć przez maszynkę na najmniejszych oczkach. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z ciasta uformować niewielkie placuszki, nałożyć nadzienie i dokładnie zlepić. Ugotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Podać polane stopioną słoniną, z kawałkami kabanosów i natką pietruszki.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?