2 z 4
Poprzednie
Następne
Kompot z suszu - przepis. Propozycje na wigilijny kompot z suszonych owoców: tradycyjny, na zimno, z likierem, rozgrzewający [ZDJĘCIA]
Wykwintny kompot z suszu na zimno
Przepis ze strony mojegotowanie.pl
SKŁADNIKI
200 g suszonych śliwek
100 g fig
100 g jabłek
100 g suszonych moreli
500 g gruszek
pomarańcza
cytryna
jedna łyżka miodu
cynamon
5 szt. goździków
WYKONANIE
Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny. Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki., Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.