3 z 4
Poprzednie
Następne
Kompot z suszu - przepis. Propozycje na wigilijny kompot z suszonych owoców: tradycyjny, na zimno, z likierem, rozgrzewający [ZDJĘCIA]
Kompot z suszu z dodatkiem likieru
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
SKŁADNIKI
po 10 dag śliwek kalifornijskich, suszonych jabłek, moreli i gruszek
cynamon
kilka goździków
3 łyżki cukru
mały kieliszek likieru pomarańczowego
1 szklanka syropu pomarańczowego
WYKONANIE
Śliwki przed namoczeniem dokładnie opłukać. Owoce namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie osączyć na sicie. Zagotować ok. 1/2 l wody z dodatkiem goździków, cukru i syropu pomarańczowego. Wrzucić owoce, podgotować 5 minut na małym ogniu. Owoce przełożyć do salaterki, polać likierem, posypać cynamonem.