13 z 15
Beza Pavlova...
fot. archiwum

Beza Pavlova

Składniki na bezę
4-5 białek jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1 szczypta soli

Składniki na krem
330 ml śmietany 30% (np. OSM Piątnica)
200 ml śmietany 42% (np. OSM Piątnica)
250 g serka mascarpone (np. OSM Piątnica)
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo do dekoracji
owoce sezonowe: maliny, borówki, jeżyny, mango

Wykonanie
Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier do uzyskania białej, kremowej, błyszczącej masy. Należy uważać, żeby nie przebić białek. Ubijanie powinno trwać około 10-12 minut. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet i chwilę ubijać. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Delikatnie rozsmarować. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 30 minut, później suszyć 4 godziny w 90 stopniach przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa.
Śmietanę 30% i 42% wlać do misy miksera i ubijać do uzyskania zwartej konsystencji, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodawać partiami serek mascarpone i mieszać na najniższych obrotach miksera. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce. Na krem wyłożyć owoce.
Przepis Roberta Muzyczki

14 z 15
Sernik na zimno z truskawkami...
fot. Anna Loska

Sernik na zimno z truskawkami

Składniki na spód
80 g herbatników
50 g miękkiego masła

Składniki na masę serową
750 g serka mascarpone
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody

Składniki na mus truskawkowy
300 g truskawek
2 łyżeczki żelatyny
75 ml gorącej wody
1-2 łyżki cukru

Dodatkowo
około 700 g truskawek

Wykonanie
Herbatniki rozdrobnić blenderem i wymieszać z masłem. Powstałą masą wypełnić dno tortownicy (20 cm). Truskawki przeciąć na pół i ułożyć płaską stroną wzdłuż brzegów tortownicy, tak aby utworzyły obramowanie. Wewnątrz ułożyć gdzieniegdzie całe truskawki. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody.
Serek zmiksować z cukrem. Stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować. Masę serową przełożyć do tortownicy i schłodzić. 300 g truskawek rozdrobnić na mus, dodać cukier oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Mus wylać na zastygłą masę serową i ponownie schłodzić.
Na stężałym serniku ułożyć pozostałe truskawki przekrojone na połówki.
Przepis Anny Loski

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Kontrowersyjna inwestycja w Nowej Hucie cały czas postępuje? Badają to dronem

Kontrowersyjna inwestycja w Nowej Hucie cały czas postępuje? Badają to dronem

Zachwyca na ekranie, zachwyca na żywo. Maria Dębska na spotkaniu z fanami w Krakowie

Zachwyca na ekranie, zachwyca na żywo. Maria Dębska na spotkaniu z fanami w Krakowie

Polecamy

Arena Gorlice gościła Reprezentacyjny Zespół Artystyczny Wojska Polskiego

Arena Gorlice gościła Reprezentacyjny Zespół Artystyczny Wojska Polskiego

Narzędzia tortur na zamku w Wiśniczu. Kilkadziesiąt urządzeń do zadawania bólu

Narzędzia tortur na zamku w Wiśniczu. Kilkadziesiąt urządzeń do zadawania bólu

Tu w Tatrach spotkamy mniej ludzi niż na drodze do Morskiego Oka. A jakie widoki!

Tu w Tatrach spotkamy mniej ludzi niż na drodze do Morskiego Oka. A jakie widoki!