
Kacze udka z wiśniami
Składniki
4 kacze udka
100 ml czerwonego wina
40 dag mrożonych wiśni
4 ząbki czosnku
10 dag cukru
2 goździki
łyżka mąki ziemniaczanej
majeranek
rozmaryn
sól, pieprz
Wykonanie
Udka natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i rozmarynem. Następnie wstawić do lodówki na 2 godz. Polać 3 łyżkami oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec do miękkości.
W rondelku zagotować wino z cukrem i goździkami. Gotować aż odparuje 1/3 płynu. Dodać lekko rozmrożone wiśnie i gotować jeszcze 5 minut.
Sos podprawić mąką rozmieszaną z małą ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.
Upieczone udka kacze podać z sosem z wiśni.
Przepis Krystyny Solorz

Szparagi w cieście filo
Składniki
10 zielonych szparagów
2 płaty ciasta filo
5 plasterków szynki długodojrzewającej
2 łyżki serka kremowego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól,pieprz
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Szparagom oderwać końcówki. Ugotować szparagi we wrzątku (około 2 minut).
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć płaty ciasta filo, na nich ułożyć plastry szynki, posmarować kremowym serkiem i ułożyć zblanszowane szparagi.
Ciasto zwinąć w rulon. Posmarować oliwą z oliwek. Piec około 10 minut.
Przepis Janiny Czai

Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką
Składniki na ciasto kruche
1 szklanka mąki
60 g masła
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki śmietany 18%
Składniki na masę serową
500 g sera białego
50 g masła
3 jajka
1/2 szklanka cukru
1,5 łyżki budyniu śmietankowego
1/2 łyżki mąki krupczatki
Dodatkowo
6 moreli
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej
Wykonanie
Ciasto kruche. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć na tortownicę o średnicy 24cm.
Masa serowa. Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzeć. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto kruche na tortownicy, wyrównać. Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na masie serowej. Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiać do stężenia.
Przepis Katarzyny Jaworek

Ciasto „Na bogato” z delicjami
Składniki na korę orzechową
8 białek
23 dag cukru
3 żółtka
10 dag orzechów mielonych
10 dag orzechów krojonych
10 dag kokosu
10 dag rodzynek
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
Składniki na krem
sok z puszki brzoskwiń
5 łyżeczek cukru
5 żółtek
szklanka wody
2 budynie śmietankowe
kostka masła lub margaryny
Dodatkowo
delicje namoczone w alkoholu
brzoskwinie
galaretka brzoskwiniowa
Wykonanie
Białka, żółtka i cukier ubić jak na biszkopt. Dodać mielone orzechy, kokos i rodzynki. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody i upiec.
Krem. Sok z puszki brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru, do gotującego się wlać roztarte 5 żółtek z trzema łyżkami cukru, szklanką wody i dwa budynie śmietankowe. Wymieszać, ostudzić.
Utrzeć kostkę masła lub margaryny i dodawać wystudzony budyń.
Na upieczony placek nałożyć połowę kremu, na krem ułożyć delicje namoczone alkoholem, na to resztę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie pokrojone na ćwiartki i zalać brzoskwiniową galaretką.
Przepis Koła Gospodyń z Białki