9 z 15
Kacze udka z wiśniami...
fot. archiwum

Kacze udka z wiśniami

Składniki

4 kacze udka
100 ml czerwonego wina
40 dag mrożonych wiśni
4 ząbki czosnku
10 dag cukru
2 goździki
łyżka mąki ziemniaczanej
majeranek
rozmaryn
sól, pieprz

Wykonanie
Udka natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem i rozmarynem. Następnie wstawić do lodówki na 2 godz. Polać 3 łyżkami oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec do miękkości.
W rondelku zagotować wino z cukrem i goździkami. Gotować aż odparuje 1/3 płynu. Dodać lekko rozmrożone wiśnie i gotować jeszcze 5 minut.
Sos podprawić mąką rozmieszaną z małą ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru do smaku.
Upieczone udka kacze podać z sosem z wiśni.
Przepis Krystyny Solorz

10 z 15
Szparagi w cieście filo...
fot. 123 rf

Szparagi w cieście filo

Składniki

10 zielonych szparagów 
2 płaty ciasta filo 
5 plasterków szynki długodojrzewającej 
2 łyżki serka kremowego 
2 łyżki oliwy z oliwek 
sól,pieprz

Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Szparagom oderwać końcówki. Ugotować szparagi we wrzątku (około 2 minut).
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć płaty ciasta filo, na nich ułożyć plastry szynki, posmarować kremowym serkiem i ułożyć zblanszowane szparagi.
Ciasto zwinąć w rulon. Posmarować oliwą z oliwek. Piec około 10 minut.
Przepis Janiny Czai

11 z 15
Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką...
fot. Katarzyna Jaworek

Sernik na kruchym cieście z morelami i galaretką

Składniki na ciasto kruche
1 szklanka mąki
60 g masła
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki śmietany 18%

Składniki na masę serową
500 g sera białego
50 g masła
3 jajka
1/2 szklanka cukru
1,5 łyżki budyniu śmietankowego
1/2 łyżki mąki krupczatki

Dodatkowo
6 moreli
1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej

Wykonanie
Ciasto kruche. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć na tortownicę o średnicy 24cm.
Masa serowa. Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie utrzeć. Nie przerywając ucierania stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń oraz mąkę krupczatkę. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto kruche na tortownicy, wyrównać. Morele pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Owoce ułożyć na masie serowej. Ciasto piec godzinę w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Przestudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch przestudzonego sernika. Odstawiać do stężenia.
Przepis Katarzyny Jaworek

12 z 15
Ciasto „Na bogato” z delicjami...
fot. Koło Gospodyń w Białce

Ciasto „Na bogato” z delicjami

Składniki na korę orzechową 
8 białek  
23 dag cukru  
3 żółtka 
10 dag orzechów mielonych  
10 dag orzechów krojonych 
10 dag kokosu  
10 dag rodzynek  
łyżeczka proszku do pieczenia 
łyżeczka sody 
 
Składniki na krem 
sok z puszki brzoskwiń 
5 łyżeczek cukru 
5 żółtek 
szklanka wody 
2 budynie śmietankowe 
kostka masła lub margaryny 
 
Dodatkowo 
delicje namoczone w alkoholu 
brzoskwinie 
galaretka brzoskwiniowa 

Wykonanie 
Białka, żółtka i cukier ubić jak na biszkopt. Dodać mielone orzechy, kokos i rodzynki. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody i upiec. 
Krem. Sok z puszki brzoskwiń zagotować z 2 łyżkami cukru, do gotującego się wlać roztarte 5 żółtek z trzema łyżkami cukru, szklanką wody i dwa budynie śmietankowe. Wymieszać, ostudzić.  
Utrzeć  kostkę masła lub margaryny i dodawać wystudzony budyń. 
Na upieczony placek nałożyć połowę kremu, na krem ułożyć delicje namoczone alkoholem, na to resztę kremu, na krem ułożyć brzoskwinie pokrojone na ćwiartki i zalać brzoskwiniową galaretką.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ciekawy mecz Sandecji z rezerwami Korony Kielce. Lider nie miał łatwo

Ciekawy mecz Sandecji z rezerwami Korony Kielce. Lider nie miał łatwo

Zakopane w biało-czerwonych barwach. Tak wyglądał Dzień Flagi pod Tatrami

Zakopane w biało-czerwonych barwach. Tak wyglądał Dzień Flagi pod Tatrami

Wiktoria Basiaga, miss z Nowego Sącza, stanęła na ślubnym kobiercu!

Wiktoria Basiaga, miss z Nowego Sącza, stanęła na ślubnym kobiercu!

Zobacz również

Parada historyczna pod Krakowem na Tysiąclecie Korony Polskiej. Koronowali króla

Parada historyczna pod Krakowem na Tysiąclecie Korony Polskiej. Koronowali króla

Ciekawy mecz Sandecji z rezerwami Korony Kielce. Lider nie miał łatwo

Ciekawy mecz Sandecji z rezerwami Korony Kielce. Lider nie miał łatwo